У Раді Європи закликали включити історію ромів та мандрівників у шкільні програми

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рекомендацію, в якій вперше закликає 47 країн-членів включити історію ромів та/або мандрівників до шкільних програм та навчальних матеріалів.

Про це повідомили у Раді Європи.

2 серпня у світі вшановують пам’ять жертв геноциду ромів, організованого і здійсненого нацистами у 1935–1945 роках на теренах Німеччини, країн-союзників Третього Рейху й окупованих країн. Фото: United States Holocaust Memorial Museum

Включення історії ромів та/або мандрівників до шкільних програм, на думку авторів рекомендації, сприятиме покращенню розуміння того, що роми є невід’ємною частиною як національної спільноти, так і європейського суспільства загалом.

Урядам 47 членів Ради Європи, серед яких й український, рекомендують інтегрувати ці відомості у формальну та неформальну освіту, наприклад, у курси історії, громадянського чи соціального виховання, літератури, релігії чи етики, мистецтва, музики та мови. 

“Викладання має стосуватися позитивних розповідей про історію ромів та/або мандрівників – приміром, таких, як їхній внесок у місцеву, національну та європейську культурну спадщину та активну роль, яку роми, сінті та єніші відігравали в антинацистських та антифашистських рухах опору”, – наголосили автори. 

2 серпня у світі вшановують пам’ять жертв геноциду ромів, організованого і здійсненого нацистами у 1935–1945 роках на теренах Німеччини, країн-союзників Третього Рейху й окупованих країн. За різними оцінками в Європі загинули від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів.

Досі в Україні роми стикаються з дискримінацією та насильством, а пандемія коронавірусу тільки загострила їхні проблеми. 2018 року країною прокотилась хвиля нападів на ромські поселення. Весною у Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети.

Родич вбитого влітку 2018 року молодиками біля Львова Давида Папа тримає його фотографію. Фото: Opinion

Схожі випадки після цього стались на Тернопільщині та Львівщині. Влітку 2018-го агресивні молодики напали на ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова. Унаслідок цього загинув 23-річний хлопець Давид Пап.

За даними міжнародних та громадських організацій, в Україні проживають від 200 до 400 тисяч ромів. 

Нагадаємо, що нещодавно у Чехії ромським жінкам надали можливість отримати компенсації за незаконні стерилізації, які їм проводила влада країни із 1966-го до 2012 року.

Фотографія обкладинки: sfi.usc.edu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter