Пандемія COVID-19 загострила проблеми ромів в Україні – Омбудсман

Дата: 23 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 загострила проблеми ромів, що проживають в Україні, заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

“В умовах поширення коронавірусної інфекції проблеми, з якими стикаються роми в усіх сферах суспільного життя, ще більш загострилися, їхні права порушуються. Порушується їхнє право на доступ до інформації… Для багатьох ромських сімей перешкодою для отримання актуальної та достовірної інформації про COVID-19 стала відсутність доступу до телебачення та мережі інтернет”, – сказала Денісова під час спеціальної доповіді “Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні”.

За її словами, для більшості ромського населення Закарпатської області доступ до інформації про коронавірусну хворобу виявився неможливим також і через неволодіння українською мовою.

“Очікування особливої ролі сімейних лікарів з інформування ромів про “корону” не справдилося”, – додала Денісова.

Найнезахищенішими перед загрозою швидкого поширення коронавірусної інфекції, каже Денісова, стали роми, які проживають у стихійних поселеннях, де відсутні централізовані енерго-, тепло-, водопостачання і каналізація.

“Правил карантинного режиму у зв’язку з COVID-19 там не дотримуються, а значна більшість ромських сімей через тотальну бідність не в змозі забезпечити себе засобами індивідуального захисту і гігієни, продуктами харчування та медикаментами”, – вказала Омбудсман.

За її словами, відсутність у майже 10% загальної кількості ромів документів, що засвідчують особу, позбавляє їх можливості доступу до базових послуг у сферах охорони здоров’я, освіти, соціального захисту і працевлаштування, зокрема вони не можуть укласти договори із сімейними лікарями.

За даними міжнародних та громадських організацій, в Україні проживають від 200 до 400 тисяч ромів, тоді як, відповідно до Всеукраїнського перепису населення 2001 року, – лише 47,6 тисячі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter