Чехія виплатить компенсації тисячам ромських жінок, яких незаконно стерилізували в період з 1966 до 2012 року

Дата: 26 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Сенат Чехії проголосував за компенсацію тисячам ромських жінок, яких незаконно стерилізували чехословацька, а згодом і чеська влада між 1966 і 2012 роками.

Про це повідомили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Постраждала від насильницької стерилізації в Чехії Олена Горолова. Фото: David Gaberle

Потерпілих від примусової стерилізації жінок зазвичай змушували підписувати бланки згоди під час пологів або одужання від кесаревого розтину. У багатьох випадках їм не говорили, на що вони погоджуються. 

“Лікар сказав мені, що мені потрібно буде народжувати через кесарів розтин, інакше я ризикую здоров’ям своїм та дитини. Мені було так боляче. Я була не в змозі думати про те, що підписувала… Я не розуміла, що таке стерилізація. Я ніколи про це не чула. Я почувалася жахливою і нікчемною. Мій чоловік був дуже злий на лікарів, але також і на мене. Він думав, що я якось влаштувала це, не сказавши йому. Багатодітність – одна з основних цінностей ромської культури. Мені було соромно, і мене зрадили лікарі, яким я довірила своє життя”, – розповідала про пережите постраждала від процедури в країні Олена Горолова

Насильницьку стерилізацію ромів практикували в низці країн та водночас використовували антинаукову євгенічну риторику про передбачувану загрозу зростання їхнього населення. Серед таких, зокрема, Німеччина, Польща, Швеція, Швейцарія, Норвегія, Індія, США, Канада, Японія та інші. Влада деяких з цих країн згодом створювала комісії для розслідування зловживань, а також для сприяння компенсації і примирення.

Чехія вибачилася перед потерпілими лише у 2009 році. 

Фото: Martin Divisek

Водночас до 2021 року в Чехії ромським жінкам відмовляли у відшкодуваннях, а можливість подання позову до суду була для більшості з них недоступною через строк давності. 

“Жодна сума грошей не поверне нам можливості мати дітей, але компенсація важлива для справедливості. За всі ці роки сталося багато чого. Ми постаріли, деякі з нас померли, але я постійно повторювала собі: ми не можемо лишити це просто так”, – зазначає Горолова. 

Незаконна стерилізація відбувалася, як зазначають правозахисники, в контексті дуже поширеної дискримінації ромів, яка вплинула на всі аспекти їхнього повсякденного життя і продовжує впливати й зараз.

Відтепер жінки, що пережили незаконну стерилізацію, матимуть право на компенсацію в розмірі 300 тисяч чеських крон (близько 375 тисяч гривень), на яку потрібно подати заяву через міністерство охорони здоров’я, протягом трьох років після набрання чинності законом. Потерпілі матимуть надати докази та опис справи, включно з назвою лікарні, де проводилася незаконна стерилізація.

Нагадаємо, що у 2013 році в Україні затвердили стратегію захисту та інтеграції в суспільство ромської національної меншини. Документ, який мав декларативний характер, підписали, за словами правозахисників, щоб полегшувати шлях до отримання безвізового режиму з країнами ЄС, а тому за п’ять років результати його реалізації залишалися мізерними. 

Минулого року стратегію оновили, однак досі роми в Україні продовжують стикатись із дискримінацією та насильством. Навесні поточного року поліція в Рівному розпочала провадження щодо мера Олександра Третяка, який в ефірі на радіо розповідав про те, що ситуація в місті йде до того, що “всіх ромів запакують в автобус і вивезуть до Закарпаття”. 

Аналогічний інцидент відбувався й за участю мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Він також доручав правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області, а тих, хто відмовиться, рекомендував “пакувати” в автобус. 

Фотографія обкладинки: The Ofy 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter