У проєкті бюджету на наступний рік не заклали коштів на виплати в справах, програних державою

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У доопрацьованому проєкті Держбюджету на 2021 рік на “заходи щодо виконання рішень суду, гарантованих державою”, Держказначейство не виділило грошей. 

Про це повідомляє “Судово-юридична газета”.

Доопрацьований проєкт бюджету на наступний рік парламентарі підтримали до другого читання на засіданні 26 листопада. Під час першого читання на виконання рішень суду, гарантованих державою, автори бюджету виділяли 200 млн грн за загального боргу в 4,87 млрд грн, однак згодом грошей вирішили не виділяти взагалі. 

Як зазначають у “Судово-юридичній газеті”, в проєкті бюджету минулого року на виплати збиралися виділити 600 млн грн, і тоді цю суму Держказначейство назвало катастрофічно малою. У відомстві нагадували, що близько 99% судових рішень, за якими має виплатити гроші держава, стосуються соціальних виплат на користь, зокрема, ветеранів війни, учасників бойових дій, дітей війни, осіб, які брали участь у ліквідації або постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідів, пенсіонерів.

“Встановлений обсяг коштів не дозволяє Казначейству здійснити в поточному році погашення заборгованості за рахунок програми за всіма рішеннями судів, гарантованими державою. Разом з тим Казначейство не наділене повноваженнями щодо зміни черговості виконання судових рішень або збільшення бюджетних призначень. Питання виконання судових рішень, гарантованих державою, залежить від суми коштів, встановлених у законі про Державний бюджет України”, – йшлося в листі казначейства до депутатів Ради минулого року.

Відомо, що невиконання рішень національних судів – одна з проблем, на які вказує Україні ЄСПЛ. У 2018 році судді ухвалили рішення в справі “Бурмич та інші проти України”, яка стосувалася системного невиконання рішень національних судів. Тоді ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тис. скарг на Україну та передав їх Комітету міністрів Ради Європи. Судді тоді вважали, що в комітету є кращі можливості та засоби для моніторингу реформ, які мала зробити Україна в цій сфері.

Нагадаємо, що за п’ять останніх років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter