У Польщі журналістку судять за відмову розкрити джерело інформації

Дата: 19 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі судять журналістку Gazeta Wyborcza Катажину Влодковську, кримінальне провадження щодо неї відкрите за “безпідставне ухилення від свідчень”: репортерка відмовилася назвати джерело, яке цитувала в сюжеті про вбивство мера Гданська Павла Адамовича 2020 року.

Їй загрожує 30 діб арешту, повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

Якщо так станеться, Польща буде єдиною країною Євросоюзу, де журналістку ув’язнили за те, що вона просто виконувала свою роботу, зауважили правозахисники. RSF закликала прокуратуру Гданська припинити провадження проти неї.

Поки що Влодковській присудили штраф у розмірі 500 злотих (приблизно 3,2 тисячі гривень) за відмову назвати джерело, яке вона цитувала у своїй статті про вбивство Адамовича, проте вона відмовляється сплачувати його. Якщо її вдруге зобов’яжуть сплатити штраф, і вона знову відмовиться, суд може засудити її до 30 діб ув’язнення.

“Конфіденційність джерел є елементом свободи преси та журналістської етики, який не підлягає обговоренню, і ми висловлюємо нашу непохитну підтримку Катажині Влодковській, яка до кінця поважає цей принцип”, – заявив регіональний координатор RSF Павол Шалай.

Він наголосив на тому, що судовий тиск, який здійснюється на цю журналістку через її роботу, несумісний з демократичною правовою базою, і застеріг Польщу від ув’язнення репортера, оскільки це стало б “шокуючою аномалією в ЄС”.

У тексті повідомлення говориться, що висновки статті Влодковської про те, що вбивство мера Гданська могло бути навмисним, завдають шкоди іміджу урядущої партії “Право і справедливість”, яка вела наклепницьку кампанію проти Адамовича, який був її політичним супротивником. 

“Офіційне розслідування вбивства мера наразі, схоже, виключає можливість умисного вбивства і розглядає його як діяння психічно хворої людини”, – говориться на сайті RSF.

Відповідно до постанов Європейського суду з прав людини, лише “переважаючий суспільний інтерес” може виправдати вимогу до журналіста розкрити джерело своєї інформації і лише тоді, коли ця вимога “розумно пропорційна законній меті, яку переслідує”. Проте, на думку правозахисників, такі умови польська влада наразі не продемонструвала. 

Влодковська та Gazeta Wyborcza заявили про намір подати скаргу до суду, щоб заперечити штраф.

Це вже не перший випадок, коли журналістка піддається судовому переслідуванню у зв’язку з висвітленням вбивства мера. Як повідомляла RSF, прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо неї у лютому 2020 року за підозрою у порушенні таємниці службового розслідування вбивства. Якщо її визнають винною, їй може загрожувати два роки позбавлення волі.

Польща посідає 64 місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2021 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter