У полон потрапили двоє насильно мобілізованих бойовиками в ОРДЛО чоловіків з інвалідністю

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей Росія насильно мобілізує на війну з Україною чоловіків з інвалідністю.

Про це свідчать покази двох полонених, опубліковані СБУ.

Один з полонених розповів, що у лютому бойовики приїхали до нього на роботу у шахту та виписали повістку на 26-те число. 

“Прийшов я о 9-й годині ранку (26 лютого. – Ред.) з речами, відправили мене робити копію паспорта, побіг я це робити й не встиг зайти до військкомату, вони кричать: “Страхов, в автобус”. Посадили мене в автобус, одягли, дали спорядження – тільки каску”, – каже чоловік на відео. 

Полонений стверджує, що має інвалідність третьої групи, адже у дитинстві частково втратив зір: “Я взагалі інвалід, третя група. У мене око не бачить з дитинства. У Новоазовську я бачив і людей з ДЦП, й без рук”.

Інший полонений розповів, що жодної медкомісії перед відправленням на війну не проходив: “У мене тяжка травма черепа”.

“Жодних бронежилетів не давали. Видали тільки каску та хрестик. Бронежилет довелось купувати у росіян за 10 тисяч рублів”, – каже полонений. 

Розповіді обох чоловіків стали не першим свідчення того, що під насильну мобілізацію в ОРДЛО підпадають люди з інвалідністю та хворобами, які б мали унеможливити їх “призов”. Так, студенти з окупованої Донеччини, які здались у полон, також розповідали про відсутність будь-якого медичного обстеження перед відправленням на війну. 

“У мене проблеми із серцем, а медкомісії ніякої не було. Наші медики сказали: “Та нічого страшного, й так можна служити”, – пригадував один із них.

Достеменно не відомо, скількох чоловіків насильно призвала на війну з Україною Росія в ОРДЛО, однак, ймовірно, їх кількість може сягати десятків тисяч. Від початку повномасштабного вторгнення й до 12 травня включно у бойових діях в Україні померли 17 247 мобілізованих з ОРДЛО, а ще 8931 – отримали поранення, кажуть у розвідці. Однак ці дані стосуються лише тих людей, тіла яких вдалось винести з поля бою, а тому реальна кількість померлих може бути значно більшою.

За даними правозахисників, в ОРДЛО вже відкривають нові кладовища для поховання примусово мобілізованих. Відбувається це на тлі зростаючого невдоволення жінок, чиїх чоловіків відправили на війну.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter