Насильно мобілізовані на війну з Україною студенти з окупованої Донеччини розповіли, що бойовики обіцяли за ухилення 7 років в’язниці

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В окупованих Росією районах Донецької області за ухилення від “мобілізації” бойовики обіцяли ув’язнювати на 7 років, а рідним, які укривають чоловіків, погрожували декількома роками тюрми. 

Про це під час пресконференції розповіли полонені студенти з Донецька, яких насильно призвали на війну з Україною. 

На пресконференції виступили дев’ятеро полонених, деяким з яких немає й 20 років. Частину з них взяли у полон 25 березня.

Щодо покарання за ухилення для них самих та рідних, то ці дані, за їхніми словами, надходили з чуток. 

“Ми не хотіли ламати життя ні собі, ні їм (рідним. – Ред.)”, – зазначив один з полонених. 

Також вони розповіли, що під час “мобілізації” медичне обстеження бойовики не проводили, а тому відправляли на війну навіть тих, у кого були проблеми зі здоров’ям:“У мене проблеми із серцем, а медкомісії ніякої не було. Наші медики сказали: “Та нічого страшного, й так можна служити”

У нашому взводі було 25 людей, а фактично здорових — 15, і то всі кашляли”, – каже один з затриманих.

Полонені, за їхніми словами, думали, що їх везуть на навчання “молодого бійця” до Росії, однак зрозуміли, що потрапили на війну, лише на Харківщині у селі Веселе. Там вони мали готувати опорні пункти для блокпостів, аби перевіряти машини й фіксувати дані. Також мали давати сигнали. Затримані переконують, що не вчиняли жодних злочинів.

Щодо зброї, то за їхніми словами, її їм видали у Макіївці, однак вчили нею користуватись в дорозі. Також видане їм спорядження було радянським та розсипалось у руках, зокрема й каски: “Більшість зброї була іржавою. Він (інший насильно мобілізований. – Ред.) витягнув пружину зі ствольного короба… Вона настільки заржавілою була, що розпалася у нього в руках”.

Жалілись полонені й на якість харчування, виданого їм, зокрема, годували насильно мобілізованих простроченим хлібом. 

Також вони звернулись до чоловіків, які досі залишились в ОРДЛО: “Ми не хотіли воювати. Я познайомився з хлопцем під час мобілізації. Він загинув. Не йдіть на війну. Я українець. Росіянином себе не вважаю. Не йдіть на мобілізацію”.

Нагадаємо, що раніше із закликом ухилитись від примусової мобілізації до жителів ОРДЛО виступав міністр оборони України Олексій Резніков

Відомо, що бойовики в ОРДЛО навіть підвищили вік “призовників”: якщо раніше забирали тих, кому від 18 до 55 років, то тепер – і тих, кому більше ніж 65 років.

Насильно призивають на війну в Україну й мешканців Криму.

Пам’ятайте, що якщо вас змусили вступити до лав Збройних сил РФ або афілійованих з ними незаконних збройних формувань, ви розглядатиметеся Україною як жертви воєнних злочинів Росії. Вам слід за першої ж нагоди здатися в полон українським військовим і повідомити, що ви громадянин України з території Криму, Донецької чи Луганської областей.

Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до Збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, таку участь розглядатимуть як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі. Якщо ви обіймаєте командну посаду, будьте готові відповідати в Міжнародному кримінальному суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter