“Вважаємо вас за своїх”: Резніков закликав жителів ОРДЛО ухилятися від примусової мобілізації або здаватись у полон

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканців тимчасово окупованих Росією окремих районів Донецької та Луганської областей закликають усіма можливими способами ухилятися від примусової мобілізації, яку проводять російські бойовики, а в разі потрапляння на війну якнайшвидше здаватись у полон. 

З відповідною заявою виступив міністр оборони України Олексій Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков. Фото: Міноборони

Резніков наголосив, що, як і раніше, Україна вважає мешканців окупованого Донбасу своїми громадянами:

“Ви краще за мене знаєте, що за три тижні ескалації у ваших містах уже сотні вбитих. Звичайних людей. Яких забрали із заводів та шахт, вручили автомат та кинули під кулі… Ми, як і раніше, вважаємо вас громадянами України. Ми вважаємо вас за своїх… Вся наша країна – це різні Українці, ми можемо собі дозволити бути різними, бо ми вільний народ. Але ми єдині”. 

Заяву з порадою ухилятися від примусової мобілізації Резніков зробив на тлі появи повідомлень про те, що російські бойовики підняли вік тих, кого насильно забирають на війну: якщо раніше забирали чоловіків від 18 до 55 років, то тепер – і тих, кому більш ніж 65 років. 

“Ми знаємо і ви знаєте, що масштаби насильницької мобілізації збільшуються. Мобілізовані з “ДНР” та “ЛНР” не входять до статистики втрат російської армії, бо для Москви ви лише видатковий матеріал. Для них вас немає”, – зазначив Резніков. 

Росія, за даними українських розвідників, використовує насильно мобілізованих чоловіків з ОРДЛО для визначення вогневих позицій ЗСУ – фактично як “гарматне м’ясо”

Ілюстративне зображення. Фото: Reuters

Резніков зазначив, що якщо насильно мобілізовані не скоювали злочинів, то їм не загрожує покарання – їх розглядатимуть як жертв воєнних злочинів Росії. 

“Якщо ви не вчиняли злочини – вам нічого не загрожує… Намагайтеся в будь-який спосіб ухилитися від насильницької мобілізації. Це збереже вам життя. Якщо вас усе одно забрали до російських військ, намагайтеся якнайшвидше перейти на бік української армії. Усі, хто вже склав зброю, – у безпеці. Ми розберемося з усіма формальностями. Головне – уникнути непоправного і зберегти життя”, – сказав він.

Тим же насильно мобілізованим, які скоювали злочини, Резніков також радить здаватись, “але дуже швидко”. 

“Дієве каяття буде враховано. Якщо ви здаєтеся з технікою чи допоможете взяти в полон російського офіцера, можете розраховувати на пом’якшення покарання. І це буде справедливий суд, а не судилище, до якого вас намагалися привчити за ці вісім років. Ті, хто вчинив злочини, після відбування покарання матимуть можливість повернутися до нормального життя. Нам будуть потрібні робочі руки для відновлення Донбасу після очищення його від окупантів. А ви самі потрібні своїм сім’ям, своїм близьким. Це ваш шанс”, – говорить міністр. 

Окремо Резніков звернувся до матерів, дружин та подруг тих, хто кому зараз загрожує примусова мобілізація:

“Ховайте ваших близьких. Укривайте від біди. Вони потім вам подякують, і ви разом порадієте. Не вірте російській пропаганді, вона несе лише горе та смерть. Слухайте своє серце. Україна забезпечить мир та благополуччя всіх наших регіонів, які нині мучить війна. Разом ми зробимо це швидше. Пам’ятайте, час іде. Після звірств росії в Маріуполі, Харкові, Сумах, Чернігові наші воїни налаштовані випалити всіх інтервентів та їхніх пособників розжареним залізом. Не опиніться серед них. Не помиліться”. 

Раніше ZMINA публікувала свідчення полоненого з Луганщини, який виявився насильно мобілізованим мешканцем Алчевська. Чоловік розповів, що його затримали просто посеред вулиці, коли він ішов по продукти.

Також ZMINA публікувала спеціальну інструкцію для жителів ОРДЛО та Криму, яких насильно призвали на війну проти України.

Нещодавно українська розвідка розповіла про плани Росії використати на війні проти України підлітків, які стали членами дитячо-юнацької мілітарної російської організації “Юнармія”. Ця організація діє й в окупованому Криму, а тому батьків кримських “юнармійців” також закликають усіма можливими способами не допустити участі своїх дітей у цьому злочині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter