Батьків кримських “юнармійців” закликали не допустити їхнього відправлення на війну

Дата: 21 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Українців, які живуть у тимчасовій окупації в Криму, а особливо батьків підлітків, яких Росія незаконно зробила членами дитячо-юнацької мілітарної організації “Юнармія”, закликають всіма можливими способами не допустити участі своїх дітей у війні в Україні. 

З таким закликом виступили в Прокуратурі Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Учасниця “Юнармії” тримає зброю. Фото: Reuters

Напередодні українські розвідники опублікували наказ, підписаний міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, з якого стало відомо про плани військово-політичного керівництва РФ залучити до війни в Україні 17–18-річних дітей, які стали членами “Юнармії”. Ця дитячо-юнацька мілітарна організація, створена у 2016 році міністерством оборони Росії, офіційно працює й в окупованому Криму. Лише торік на півострові до її лав зарахували близько 4 тисяч дітей. 

Опубліковані розвідниками дані свідчать, що якщо плани російського керівництва є дійсними, то до війни можуть залучити близько 1800 кримських підлітків, а найвищий відсоток “юнармійців” у співвідношенні до загальної кількості дітей налічили в Севастополі. 

“Найімовірніше, що в разі виконання цього бездумного наказу російських посадовців саме український Севастополь зазнає найболючіших втрат. Росія намагається створити максимум перешкод для деокупації та реінтеграції АР Крим та Севастополя. Залучаючи до війни та фактично приносячи в жертву дітей з цих регіонів, РФ прагне створити штучну прірву між українцями та посіяти ворожнечу на дитячих життях”, – кажуть у прокуратурі. 

Фото: Reuters

Росія, як нагадують правоохоронці, зазнає величезних військових втрат в Україні й зовсім не рахується з життям людей:

“Не допускайте участі дітей у русі “Юнармія”! Участь дітей у війні, у тому числі їх можливе залучення до бойових дій, несуть реальну загрозу їх життю і здоров’ю! Зробіть усе, аби зберегти власних дітей та не дозволити посадовцям з кремля відправити їх на смерть!” 

Залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права.

Прокуратура АРК та Севастополя розслідує кримінальні провадження за відповідними фактами, а у 2018 та 2020 роках надіслала до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду два повідомлення, що містили серед іншого докази причетності вищого політичного керівництва Росії до пропаганди військової служби серед дітей на півострові.

Українські правозахисники від моменту створення “Юнармії” били на сполох через пропаганду війни серед дітей в окупованому Криму. Детальніше про те, як Росія мілітаризує дитинство на півострові, ви можете прочитати за покликанням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter