Розвідка: на війну в Україну Росія планує відправляти підлітків, яких активно мілітаризувала останні роки

Дата: 20 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Через брак живої сили для поповнення лав окупаційної армії керівництво Росії розглядає можливість залучення до бойових дій в Україні неповнолітніх громадян РФ.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. 

Українські розвідники опублікували наказ “Про організацію залучення членів військово-патріотичного громадського руху “Юнармія” до проведення спеціальної операції на території України”, підписаний 16 березня 2022 року міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

У наказі йдеться про підготовку звітів щодо потенційного використання “юноармійців” у віці 17-18 років на війні в Україні після їх призову весною та восени 2022 року. Вище воєнне керівництво РФ має надати пропозиції стосовно проведення підготовки підлітків в найкоротші терміни, а контроль за виконанням наказу поклали на начальника головного військово-політичного управління ЗС РФ Геннадія Жидко.

“Юнармія” – це російська дитячо-юнацька мілітарна організація при Міністерстві оборони РФ, членами якої можуть ставати діти від 8 років. Її створили у 2016 році й відтоді українські правозахисники били на сполох, звинувачуючи Росію у мілітаризації дітей в окупованому Криму, де діє “Юнармія”, й на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, де діють схожі організації.

Торік, наприклад, лише на півострові до лав “Юнармії” вступили близько 4 тисяч дітей. У Криму діють воєнізовані табори, де їх вчать, серед іншого, подавати вертолітні сигнали, виживати в лісі та складати автомат.

У Головному управлінні розвідки Міноборони нагадали, що в історії вже відомі випадки залучення дітей до війни: цим займалось, до прикладу, військове керівництво нацистської Німеччини під час Другої світової. Так, з 1943 року учнів старших класів в підрозділах “Гітлер’югенду” залучали до служби в зенітно-артилерійських частинах, а з вересня 1944-го по січень 1945-го на службу в гітлерівську армію залучили щонайменше 150 тисяч неповнолітніх дівчат.

Члени “Гітлер’югенд” у 1934 році

Ще у 2019 році в Росії вирішили перевиховувати неповнолітніх, “схильних до скоєння правопорушень” у таборах “військово-патріотичної спрямованості”. З цією ідеєю тоді виступав секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев

Залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права. Детальніше про те, як Росія займається мілітаризацією дітей, ви можете прочитати за покликанням

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка “Форма “Юнармия”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter