В окупованому Луганську невдоволені примусовою мобілізацією жінки вийшли на пікет

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Луганську жінки, чиїх чоловіків примусово мобілізували на війну проти України, влаштували пікет. 

Відео з місця подій опублікували в місцевому телеграм-каналі “Донбасский Кейс”.

Скриншот відео

Автори повідомлення не зазначають, коли саме був знятий ролик.

На відео видно, як натовп жінок оточив одного з ватажків так званої “ЛНР” Владислава Дайнего прямо на вулиці та почав вимагати від нього відповідей на питання, чи можуть повернути їхніх чоловіків додому. Тих, судячи з розповідей жінок, відправили до Харківської області, а після поразки в боях з українськими військовими російські загарбники кинули насильно мобілізованих з ОРЛО напризволяще. 

“Їх розбили вщент! Вони просто пішли з бойових дій. Вони не дезертири, вони просто врятували своє життя, ті, хто змогли. На них ішли танки, а вони, вибачте, з пістоликами”, – каже одна з жінок. 

Дайнего просив жінок не знімати його на відео, однак ті відмовились. 

“Не знімайте”, – каже ватажок бойовиків.

“Нє-нє-нє, знімайте”, – почув він від пікетувальниць у відповідь.

Пікети жінок, невдоволених примусовою мобілізацією на окупованих територіях Донбасу, відбуваються не вперше. Раніше так само дружини та матері збирались у тимчасово окупованому російськими військовими місті Ровеньки. Правозахисники повідомляли про подібні збори й в інших населених пунктах. 

Росія примусово мобілізувала з ОРДЛО, ймовірно, десятки тисяч чоловіків віком від 18 до 65 років і використовує їх серед іншого для визначення вогневих позицій ЗСУ – фактично як “гарматне м’ясо”.  Українська влада радить таким чоловікам здаватись у полон за першої ж можливості. До прикладу, так вчинили студенти з окупованої Донеччини, які невдовзі після цього розповіли, що бойовики погрожують рідним, які переховують чоловіків, ув’язненням. 

Раніше своєю історією переховування від примусової мобілізації на Донеччині поділився зі ZMINA 21-річний Кирило. Хлопець майже місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама, а потім таємним шляхом виїхав до Росії, через яку потрапив до Естонії. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Стаття суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter