Правозахисники налічили щонайменше 21 тисячу “мобілізованих” бойовиками чоловіків на Донбасі

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

В окупованих районах Донбасу бойовики так званих “ЛНР” та “ДНР” насильно призвали до своїх лав вже щонайменше 21 тисячу чоловіків. 

Про це повідомив директор Інституту стратегічних досліджень Павло Лисянський

Агітаційна продукція бойовиків. Фото: Східна правозахисна група

Інформацію про кількість мобілізованих збирали разом зі Східною правозахисною групою. 

Правозахисники кажуть, що процес мобілізації зазвичай виглядає так: спершу чоловіків забирають у військкомати, потім проводять з ними короткостроковий інструктаж на полігонах та відправляють на передові позиції. 

“Саме на передові. Нами зафіксовано, що мобілізованих чоловіків без бойового досвіду відправляють на Дебальцевський, Докучаївський, Щастянський, Донецький напрями. Мобілізовані в “ЛНР” їдуть на позиції “ДНР”, – зазначив Лисянський. 

Деяких чоловіків збирають у групи та розподіляють у відділення так званої “народної міліції”, а інших рідним вдається повернути.

“Це відбувається за “зв’язками”, і їх відправляють у тил”, – розповів правозахисник. 

Бойовики створили єдиний військовий штаб, з якого координують свої дії. 

Також розповідають про жахливі умови, в яких тримають мобілізованих. 

“Нас тримають у бараках, їжу не видають, треба купувати в сусідніх кіосках, дуже холодно, немає і теплих речей, тримають як худобу, спати неможливо, піти забороняють, кажуть, що треба воювати за республіку, щоб ми потерпіли”,цитує слова одного з постраждалих журналіст Олексій Мацука

Примусова мобілізація в ОРДЛО почалася 19 лютого на тлі військової ескалації Росії проти України. Від місцевих надходять повідомлення, що людей забирають до “військкоматів” прямо з дому, з роботи та навіть з вулиці.

Все, що відбувається нині в ОРДЛО, як пояснює українська Омбудсман Людмила Денісова, є порушенням міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 51 Конвенції про захист цивільного населення. Згідно з нею, під час війни окупаційній державі забороняється змушувати осіб, що перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

ZMINA раніше підготувала спеціальний порадник для тих, кого бойовики примусили вступити до своїх лав. 

Фотографія обкладинки: РИА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter