У політв’язня Рустема Сейтмеметова впав зір, скаче тиск і через спекотну погоду набрякають ноги

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У політв’язня Рустема Сейтмеметова впав зір, постійно скаче тиск і через спекотну погоду набрякають ноги — через це чоловік вимушений постійно приймати ліки.

Про це повідомила “Кримська солідарність” з посиланням на інформацію дружини кримського татарина Зеру Сейтмеметову.

Рустем Сейтмеметов. Джерело: “Кримська солідарність”

Вона з доньками Рустема Сейтмеметова приїхала до нього на побачення у в’язницю №1 Димитровграда Ульяновської області. Молодша дочка Беян не бачила батька з моменту арешту, тоді їй було два з половиною роки. Зараз дівчинці шість років.

Зера розповіла, що зовні чоловік має добрий вигляд, на прогулянці займається спортом. Але на зустрічі він поскаржився, що в нього впав зір, постійно скаче тиск і через спекотну погоду набрякають ноги. Через це він вимушений постійно приймати ліки.

Також у Рустема є проблеми з хребтом, що, за словами дружини, турбувало його ще на волі.

Політв’язень передав привіт своїм співвітчизникам і подякував усім за підтримку, а коли настав час розлучатися із сім’єю, попросив рідних не плакати.

Рустем Сейтмеметов — фігурант справи “третьої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”. Його затримали 11 березня 2020 року в Бахчисараї. Цього дня співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар та затримали племінників Рустема — Османа та Сейтумера Сейтумерових.

Водночас літнього Енвера Мустафаєва російські силовики відпустили, опитавши як свідка.

Незаконний вирок фігурантам справи 29 жовтня 2021 року ухвалив Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону, звинувативши їх за статтею 205.5 Кримінального кодексу Росії — “Організація та участь у діяльності терористичної організації”.

Чотирьох жителів Криму Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова засудили до 17, 14, 13 та 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму відповідно.

Водночас адвокати обвинувачуваних зазначають, що в матеріалах справи немає жодного доказу того, що ті мали при собі зброю, вибухівку, боєприпаси і планували вчинити теракт та закликали до цього інших.

Всіх чотирьох засуджених визнали політичними в’язнями.

Кримінальні справи “Хізб ут-Тахрір” окупанти почали порушувати в Криму з січня 2015 року. В Росії діяльність організації заборонена, в Україні — ні.

На думку правозахисників “Кримської солідарності”, членів організації переслідують за активну громадянську позицію, публічні акції проти політичних репресій у Криму, критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар до окупантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter