Російський “Меморіал” визнав політв’язнями ще чотирьох фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір” із Криму

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями чотирьох кримчан – Сейтумера Шукрієвича Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова і Рустема Сейтмеметова. Їх у Росії незаконно судять у межах бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це йдеться на сторінці центру

Відповідне рішення “Меморіал” ухвалив на підставі міжнародних критеріїв, за якими визначається статус “політв’язня”. 

“Ми вважаємо, що їх заарештували у зв’язку з ненасильницьким здійсненням ними прав на свободу віросповідання та асоціацій. “Меморіал” закликає до негайного припинення переслідування всіх фігурантів у цій справі й звільнення тих, хто необґрунтовано перебуває під вартою”, – мовиться в повідомленні.

Як відомо, 11 березня 2020 року в будинках кримських татар ФСБ провела низку слідчих заходів. Після обшуків російські силовики затримали Енвера Мустафаєва, історика Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова. Іншого кримського татарина Сейтумера Сейтумерова затримати не змогли, оскільки він проживає в Києві. 

Усім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Російське слідство вважає Сейтумерових організаторами осередку, як воно називає, “терористичної організації “Хізб ут-Тахрір”. Там вони нібито проводили конспіративні заняття з вивчення ідеології “Хізб ут-Тахрір”, а потім пропагували ці ідеї серед земляків. 

ФСБ вказує, що громадяни України винні тільки в тому, що, на думку слідства, були учасниками громадського релігійного об’єднання. Їм не інкримінують підготовку терактів або озвучування терористичних загроз.

Російські силовики вказують на бажання в бахчисарайців у майбутньому “створити ідеальну державу мусульман (всесвітній ісламський халіфат)” і через це звинуватили їх за ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади організованою групою”).

“Меморіал” вважає незаконним оголошення “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією. У рішенні Верховного суду РФ від 2003 року немає жодних доказів її терористичної діяльності.

Після ухвалення цього рішення Росія притягла до кримінальної відповідальності сотні мусульман. З кожним роком суди як у самій Росії, так і незаконно створені “суди” в тимчасово окупованому Криму призначають вірянам триваліші терміни позбавлення волі – до 24 років колонії суворого режиму.

Наразі за звинуваченнями в причетності до цієї релігійної організації Росія переслідує понад 300 осіб.

Нагадаємо, Прокуратура і Нацполіція АР Крим та Севастополя розпочали кримінальне провадження через обшуки російських силовиків у Бахчисараї та Бахчисарайському районі 11 березня 2020 року. Згодом у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter