Окупанти завершили останній обшук кримських татар, затриманим інкримінують участь у “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 11 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Обшуки в будинках кримських татар у Бахчисарайському районі та самому Бахчисараї, які проводили російські силовики з ранку 11 березня, повністю завершилися.
 

Про це повідомляє громадянський рух “Кримська солідарність”.

“Наразі закінчується останній обшук на сьогодні – в Амета Сулейманова. Обшук відбувався спочатку в нього вдома, потім, годині об 11-й дня, приїхали до його магазину мобільного зв’язку. І ось до цього часу, близько першої години дня, вже відбувався обшук тут. Наразі обшук закінчився. Сулейманова Амета завели в “газель” і відвезли”, – йдеться в повідомленні.

Адвокат Еміль Курбедінов розповів, що затриманого після обшуку кримського татарина Османа Сейтумерова підозрюють в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії та тимчасово окупованому Криму визнана де-факто владою як терористична. 

“Можу сказати, що його (Османа Сейтумерова. – Ред.) підозрюють за частиною другою статті 205.5 (КК Росії. – Ред.), вже всім відомої за ці роки, – участь в організації, визнаної терористичною. Йдеться про “Хізб ут-Тахрір”. Я дві години чекав, і лише наприкінці обшуку мене допустили. Ми вважаємо, що обшуки проводилися з порушеннями”, – сказав захисник.

ФСБ підозрює кримчан у тому, що вони “вели активне вербування кримських мусульман і поширювали терористичну ідеологію”. Силовики ФСБ відзвітували, що “припинили діяльність осередку “Хізб ут-Тахрір”.

“Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено, що члени терористичної структури вели антиконституційну діяльність, засновану на доктрині створення так званого всесвітнього халіфату, руйнування інститутів світського суспільства і спрямовану на повалення насильницьким шляхом чинної влади. Із застосуванням заходів конспірації під час зборів вони поширювали серед жителів півострова терористичну ідеологію, вербували до своїх лав кримських мусульман”, – цитують кримські та російські ЗМІ повідомлення ФСБ.

Нагадаємо, вранці 11 березня російські силовики прийшли з обшуками до будинків кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі.

Співробітники ФСБ обшукали також будинок журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, який із 2017 року живе на материковій частині України. За словами Сейтумерова, в будинку на момент обшуку була лише його 76-річна мати, якій довелося викликати швидку допомогу. Журналіст повідомив, що силовики шукали зброю і літературу. ФСБ не зачитувала постанови про обшук матері журналіста. 

За фактом обшуків окупаційна влада затримала Енвера Мустафаєва, історика Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова та Рустема Сейтмеметова. Їх відвезли до відділку ФСБ.

Як повідомила “Крим.Реалії” Лутфіє Зудієва, всім затриманим силовики інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Адвокат Назім Шейхмамбетов з посиланням на дружину затриманого Рустема Сейтмеметова, повідомив, що силовики підкинули заборонену в Росії літературу.

“Дружина каже, що під час обшуку їм підкинули книги. До того ж що книгу виявили на підлозі під килимком біля виходу із санвузла. Тут узагалі розрив шаблону: який мусульманин зберігатиме релігійну літературу на виході з туалету під килимком на підлозі?” – цитує слова захисника громадянський рух “Кримська солідарність”.

Тим часом Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила вже друге кримінальне провадження – через затримання російськими силовиками кримських татар, у будинках яких 11 березня ФСБ проводила обшуки.

“Після проведення незаконних обшуків у Бахчисарайському районі окупаційні “правоохоронці” незаконно затримали чотирьох жителів тимчасово окупованого півострова. За цим фактом Прокуратура і поліція АР Крим відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 (“Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”)”, – йдеться в повідомленні відомства.

Раніше в середу Прокуратура і Нацполіція АР Крим та Севастополя відкрили провадження через обшуки. 

Міністерство закордонних справ України через нову хвилю незаконних обшуків та затримань кримських татар висловило “рішучий протест”.  

“Ігноруючи свої міжнародно-правові зобов’язання як держави-окупанта, Росія і надалі сприймає фактор корінного народу Криму як загрозу для окупаційного режиму. Викликає обурення, що в рамках політики репресій проти кримських татар Росія продовжує зловживати антитерористичним законодавством, використовуючи сфабриковані звинувачення в тероризмі для переслідувань кримськотатарських активістів”, – йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства. 

Такі дії різко суперечать деклараціям Москви щодо необхідності деескалації у відносинах між двома державами.

МЗС України закликає міжнародних партнерів посилити політичний, економічний та санкційний тиск на державу-агресора для припинення з боку Росії порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала місію ООН відвідати анексований Крим, щоб перевірити дотримання прав та умови утримання незаконно затриманих громадян України.

Нагадаємо, у лютому правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Фото “Кримської солідарності”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter