У парламенті зареєстрували законопроєкт про амністію засуджених у зв’язку з коронавірусом

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3397 про амністію засуджених для запобігання поширенню коронавірусу. 

Про це повідомляє видання ZN.UA.

Документ, який розробляли в Мін’юсті, на розгляд парламенту вніс Кабінет Міністрів. Амністію пропонується не робити занадто радикальною і звільняти тільки тих, хто на волі не погіршить криміногенної ситуації. Йдеться про дві-три тисячі осіб.

“У порівнянні з тими, хто залишиться (а це ще близько 50 тисяч), це не надто багато”, — цитують слова міністра юстиції Дениса Малюськи журналісти. 

Станом на 27 квітня серед працівників Державної кримінальної служби України та осіб, узятих під варту, виявлено п’ять випадків COVID-19.

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію тюрми випускають в’язнів, зокрема в США та Ірані.

Однак, як розповіли згодом правозахисникам самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

Розповіді в’язнів згодом підтвердив і моніторинг Омбудсмана в київському СІЗО. Виявилося, що в установі люди не мають мила, а маски адміністрація видала лише медпрацівникам.

Нещодавно в Чернівецькому СІЗО в’язні порізали собі вени, бо боялися хворого на коронавірус сусіда.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter