У київському СІЗО в’язні не мають мила, а маски адміністрація видала лише медпрацівникам

Дата: 08 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Моніторинг Офісу Омбудсмана показав, що адміністрація Київського слідчого ізолятора не виконує плану заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу. В установі, зокрема, подекуди відсутнє мило для миття рук, а масками забезпечили лише медичний персонал. 

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка особисто прийшла з перевіркою до установи. 

❗❗❗За результатами моніторингового візиту у ДУ «Київський слідчий ізолятор» щодо вивчення стану забезпечення заходів із…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 7 квітня 2020 р.

Моніторинг медичної частини СІЗО показав, що окрім проблем із засобами індивідуального захисту існують і інші, зокрема в наявності там є тільки три безконтактних термометри, а дезінфікують приміщення та камери СІЗО лише двоє людей. 

“Утримувані особи, які перебували в палатах-камерах медчастини, засобами індивідуального захисту не забезпечені. Приміщення не відповідають санітарно-гігієнічним нормам та не готові для перебування там хворих”,розповіла Денісова. 

Кричущі проблеми показав і моніторинг корпусу для утримання засуджених до довічного позбавлення волі. Персонал, що перебував на посту, не був ознайомлений з вимогами та заходами, що мають проводитися в умовах карантину, а відповідна пам’ятка чи інформаційний аркуш були просто відсутні. 

“На посту та санітарному вузлі відсутні засоби для миття та дезінфекції рук. Камери не дезінфікуються. Проводиться вологе прибирання з розчином хлору особисто ув’язненими. Дієтичне харчування засуджених осіб приносять у використаних пластмасових коробках від майонезу та оселедця”, – поділилася враженнями від моніторингу Омбудсман.

У корпусі для утримання неповнолітніх в’язням видали маски лише під час моніторингу, раніше, як зазначила Уповноважена, вони їх не отримували, однак щоранку підліткам перевіряють температуру та проводять медичний огляд. 

“Шкільні уроки переглядають онлайн. Вихователі перевіряють виконання домашніх завдань. Є інформаційні листки з розкладом уроків, а вологе прибирання проводиться ув’язненими один раз на день“, – розповіла Денісова. 

☝️Моніторинг корпусу для утримання неповнолітніх осіб у ДУ «Київський слідчий ізолятор»☝️Встановлено, що засоби…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 7 квітня 2020 р.

У корпусі для утримування жінок та жінок з дітьми монітори також не знайшли засобів індивідуального захисту. Окрім цього, камери СІЗО були переповнені, а тому деякі засуджені жінки залишилися без спального місця:

“Прибирання камер здійснюється хлорним розчином. Дезінфекцію місць загального користування проводять один раз на день. Зі слів ув’язнених, фельдшер здійснює перевірку температури щоранку”.

Дезінфектор для рук монітори знайшли в адміністративній будівлі СІЗО, однак був він не біля входу в кімнату персоналу, а захований у шафі іншого приміщення. 

“Особи з-поміж ув’язнених, які на час моніторингу були залучені до збору та завантаження сміття, не були забезпечені засобами індивідуального захисту. Після роботи без дезінфекції повертаються в загальні камери. Вивіз сміття проводиться нерегулярно. Обробка контейнерів непередбачена. Використані засоби індивідуального захисту не утилізуються, а викидаються в смітник“,розповіла Денісова.

Після закінчення моніторингу Омбудсман надала рекомендації керівництву установи, щоб якнайшвидше виправити ситуацію та убезпечити працівників закладу та тюремне населення від поширення коронавірусної інфекції. Також відповідні акти з рекомендаціями вона пообіцяла передати до Мін’юсту.

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію коронавірусу тюрми випускають в’язнів, зокрема в США та Ірані.

Однак, як розповіли згодом правозахисникам самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter