У парламенті зареєстрували проєкт постанови про негайне відновлення мовлення “Еспресо”, “Прямого” і 5 каналу в цифрі

Дата: 16 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У парламенті 15 червня зареєстрували проєкт постанови №7470 “Про заяву Верховної Ради України про забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу”.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті ВР.

Фотограф: John-Mark Smith: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/24069/

Ініціатори проєкту постанови запропонували Верховній Раді закликати органи державної влади вдатися до всіх заходів у межах їхніх повноважень, щоб забезпечити свободу слова і верховенство права щодо журналістів і ЗМІ. Зокрема, негайно відновити мовлення телевізійних каналів “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал в цифровому телевізійному ефірі згідно з чинними ліцензіями на мовлення.

Також у постанові наголошується на недопущенні вчинення будь-яких порушень прав ЗМІ, що можуть дискредитувати Україну та поставити під ризик реалізацію європейського курсу нашої держави.

Свобода слова і верховенство права однаково важливі для європейського курсу України, йдеться в тексті документа. Його автори нагадали, що 14 квітня 2022 року ВР затвердила “Заяву про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і ЗМІ під час дії воєнного стану”. В ній наголошувалося, що одним з ключових завдань влади має стати забезпечення встановлених Конституцією України гарантій свободи слова, вільного отримання, збирання і поширення інформації з урахуванням законних обмежень в умовах воєнного стану. Будь-які злочини проти журналістів або випадки технічного вимкнення проукраїнських телеканалів з ефіру повинні отримувати рішучу реакцію правоохоронних органів з притягненням винних до справедливої відповідальності.

Випадки технічного вимкнення проукраїнських телевізійних каналів “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал з цифрового телевізійного ефіру повинні бути негайно припинені, наголосили нардепи у проєкті заяви.

“Європейський курс України та дотримання Копенгагенських критеріїв для вступу України до Європейського Союзу прямо вимагають від державної влади забезпечити верховенство права та свободу слова, зокрема, шляхом захисту від незаконного втручання державних органів, підприємств, установ і організацій в діяльність ЗМІ. Гарантія розповсюдження телевізійних програм, які відповідають вимогам законодавства та отримали від держави відповідні ліцензії на мовлення, є одним з ключових елементів свободи слова, забезпечення якого є важливим завданням держави”, — зазначено у проєкті.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 канал відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал.

Водночас на думку представника Офісу президента Михайла Подоляка, телеканали вимкнули з цифри нібито через “шкідливий нарцисизм” п’ятого президента України Петра Порошенка, до пулу якого зараховують вказані медіа.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних медіа без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що президент Володимир Зеленський не побачив в Україні проблем, пов’язаних з обмеженням свободи слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter