У ПАРЄ вкотре закликали Росію звільнити політв’язня Амета Сулейманова

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада має негайно звільнити кримського політв’язня, громадянського журналіста Амета Сулейманова, який відбуває незаконне покарання в так званій “справі “Хізб ут-Тахрір” і має серйозні проблеми зі здоров’ям.  

Таку заяву у відповідь на звернення Центру прав людини ZMINA оприлюднила Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ).

Амет Сулейманов

Генеральні доповідачі ПАРЄ з питань правозахисників і інформаторів, а також з питань політичних в’язнів Емануеліс Зінгеріс (Литва, EPP/CD) і Сунна Еварсдоттір (Ісландія, SOC) висловили занепокоєння щодо здоров’я журналіста.

Сулейманов – громадянський журналіст “Кримської солідарності”, який повідомляв про обшуки та затримання кримських татар після незаконної окупації Криму Росією 2014 року. У жовтні 2021-го його засудили до 12 років позбавлення волі за звинуваченням в участі в терористичній організації та підготовці насильницького захоплення влади. Цей вирок широко засудили правозахисні організації, назвавши його помстою за законну діяльність Сулейманова, нагадали в заяві.

“Амет Сулейманов страждає на низку захворювань, включно із серйозною проблемою із серцем. Хоча спочатку він перебував під домашнім арештом, у квітні 2023 року його перевели до СІЗО. Ми дуже стурбовані тим, що життя пана Сулейманова перебуває під загрозою, після повідомлень про те, що його переводять до в’язниці у віддаленій частині Росії і що йому було відмовлено в доступі до важливих медичних матеріалів”, – ідеться в заяві.

У ПАРЄ закликали російську владу скасувати рішення про переведення пана Сулейманова з-під домашнього арешту до в’язниці, забезпечивши йому доступ до відповідних медикаментів і медичної допомоги, а також забезпечити його негайне звільнення.

Політв’язень, кримський татарин Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжує погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язня, громадянського журналіста, кримського татарина Амета Сулейманова, який має серйозну хворобу серця, етапують з окупованого Криму до в’язниці “Т-2 Владимирский централ” міста Владимира (РФ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter