Кримського політв’язня Амета Сулейманова етапують до “Владимирского централа” в Росії

Дата: 30 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня, громадянського журналіста, кримського татарина Амета Сулейманова, який має серйозну хворобу серця, етапують з окупованого Криму до в’язниці “Т-2 Владимирский централ” міста Владимира (РФ).

Про це виданню ZMINA повідомили дружина бранця Кремля Лілія та його адвокатка Ліля Гемеджи.

Амет Сулейманов. Джерело:

Чоловіка етапували на територію Росії 27 серпня навіть попри те, що розгляд клопотання з боку захисту про звільнення його від відбування покарання через важке захворювання ще не завершений. Наступне засідання має відбутися лише 27 вересня.

За словами адвокатки, в’язниця, до якої етапують Сулейманова, має дуже погану репутацію. Там уже перебуває низка кримських татар, обвинувачуваних саме в політично вмотивованих справах.

До цього Амета понад чотири місяці утримували в Сімферополі, в СІЗО № 1 і 2. Коли його переводили з однієї установи до іншої, то забрали все необхідне: тонометр, ліки, пульсоксиметр, особисті речі й нічого не повернули, уточнила Гемеджи.

Не повернули тонометр, пульсоксиметр і основну аптечку йому й на етап, сказала дружина. 

Крім того, що Амет Сулейманов потребує заміни серцевого клапана, він хворіє на гіпертонію, для нього дуже важливо стежити за тиском, приймати препарати. Але робити цього він не може без тонометра.

Невідомо, як політв’язень перенесе етапування, бо дорога дуже важка. Як розповіла Ліля Гемеджи, спочатку ув’язнених доправляють до Керчі, до колонії, потім до Краснодара. Дорога – понад 500 кілометрів, весь час люди вимушені сидіти в машині в так званому стакані – зачиненому відсіку 80х80 см без вентиляції. Речі мають тримати на колінах або навіть ставити на голову, бо більше немає куди.

За цей час є лише 15 хвилин у Керчі сходити до туалету, розім’яти ноги немає коли. У Сулейманова – гонартроз усіх кінцівок, причому нижніх – уже другого ступеня, тож висідити весь цей час йому дуже важко.

Після Краснодара ув’язнених везуть до Владимира в так званих столипінських вагонах.

“Можуть доїхати до якогось міста, там побути два-три дні в СІЗО, на транзитно-пересилочному пункті, потім ще кудись доїхати. Тобто Амет може їхати по території Росії, залежно від маршруту “столипінського” вагона, протягом місяця”, – розповіла Ліля Гемеджи.

Вона нагадала, що зверталася до Комітету проти тортур ООН зі справою Амета Сулейманова, надала всі медичні документи. Скарга досі на розгляді, але на адресу уряду РФ уже надіслали листа. У ньому наголошувалося, що чоловік потребує оперативного втручання, і до того часу, як йому зроблять операцію й він пройде реабілітацію, етапувати його не можна. Цього листа росіяни проігнорували.

38-річний кримський татарин Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, їх навіть доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжує погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на територію держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter