У Німеччині відбудеться експертиза зброї, з якої стріляли в одеського активіста Олега Михайлика

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора відновив справу про замах на життя громадського активіста Олега Михайлика й організовує передання речового доказу – пістолета, з якого стріляли в активіста, – до Німеччини на експертизу.

Про це повідомила адвокатка активіста, заступниця начальника Департаменту міжнародного співробітництва Офісу генерального прокурора України Ірина Діденко в коментарі виданню ZMINA. 

На фото: громадський активіст Олег Михайлик

“Ми вели перемовини з партнерами з Німеччини, і вони висловили свою готовність провести експертизу в них. Ми вивчали довгий час судову практику, зокрема як потім можна в Україні використовувати цей доказ належним чином в українському судочинстві, зважаючи що експертиза буде проведена за кордоном. Насамперед ми маємо їм передати сам речовий доказ. І з цим найбільша складність, тому що речовий доказ – це зброя і її не так просто транспортувати, особливо в цей час”, – розповідає Ірина Діденко.

До того ж заступниця начальника Департаменту міжнародного співробітництва ОГП говорить, що дозвіл на проведення експертизи має надати та сама лікарня, де речовий доказ, тобто куля, був вилучений з тіла волонтера Олега Михайлика.

Після проведення експертизи в Німеччині Офіс генерального прокурора скерує цей висновок органу досудового розслідування для відновлення справи.

Загалом, за словами Діденко, для Офісу генпрокурора справа про замах на життя активіста Олега Михайлика є пріоритетною і показовою. Тож нині всі працюють над її відновленням.

Сам же активіст також хотів, щоб експертиза відбулась у Німеччині, оскільки саме там його оперували й діставали кулю.

“Основний речовий доказ у справі – куля, була витягнута з тіла активіста в Німеччині. Тому Михайлик і хотів, щоб експертиза відбулася там, де йому робили оперативне втручання, і там, де міститься речовий доказ. У цьому і була колізія. Проте зараз ми її вирішили й скеруємо зброю, з якої стріляли, на експертизу”, – додала Ірина Діденко.

Нагадаємо, в активіста Олега Михайлика вистрелили в центрі Одеси 22 вересня 2018 року. Він пережив клінічну смерть.

Кулю, яка застрягла в лівій легені, вилучили 11 січня в німецькій клініці. Вона мала довести, чи стріляли в Михайлика саме з тієї зброї, яку вилучили під час затримання в трьох підозрюваних громадян Грузії.

За рік після замаху серед підозрюваних залишилися три особи, які перебували на волі (двоє з них під домашнім арештом).

У червні 2019-го справу замаху на Михайлика повернули з Києва до ГУ Нацполіції в Одеській області. На замовників замаху слідство за дев’ять місяців так і не вийшло.

31 липня слідство в справі замаху на вбивство одеського громадського діяча Олега Михайлика призупинили, аргументуючи відсутністю речового доказу (кулі), без якого “неможливе проведення всіх необхідних судових експертиз”.

Раніше ZMINA писала: “Справа активіста Михайлика: слідство на затяжній паузі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter