У незаконно утримуваного громадянського журналіста Сулейманова – проблеми із серцем

Дата: 14 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У заарештованого в тимчасово окупованому Росією Криму громадянського журналіста Руслана Сулейманова виявлено дифузні зміни в серці.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

13 липня адвокатка Ліля Гемеджі відвідала свого підзахисного в психіатричній лікарні, куди його запроторили для проведення примусової експертизи. В умовах стаціонару психіатричної лікарні лікарі провели низку медичних досліджень. Щоб дослідити серце, зробили енцефалограму.

“Зі слів мого підзахисного, у нього помітили дифузні зміни в серці й виявлено блокаду правого пучка Гіса”, – пояснила захисниця. 

Після отримання документів до медичного висновку сторона захисту збирається клопотати про проведення медичного огляду.

У червні цього року Руслан Сулейманов повідомляв адвокату про болі невралгічного характеру в ділянці голови та шиї. За його словами, проблеми з’явилися більш ніж пів року тому. Однак останнім часом посилилися через відсутність кваліфікованої медичної допомоги.

“З незрозумілих мені причин з’явилося мимовільне тремтіння в тілі у вигляді ознобу, до цього додалася ще легка задуха і прискорене серцебиття”, – зазначив під час зустрічі Сулейманов.

За його словами, він надіслав заяву на ім’я начальника медсанчастини, у якій описано всі симптоми, і попросив надати йому кваліфіковану медичну допомогу. Наступного дня його відвідав фельдшер, однак замість огляду і лікування Сулейманову три дні поспіль кололи знеболювальні.

“Також у мого підзахисного був інцидент з приводу поправок до Конституції РФ, з приводу участі в процесі голосування. Він написав заяви про те, що він не бажає брати участь у цьому голосуванні. Тричі його викликали “на килим”, і після подання письмової заяви йому дали спокій”, – резюмувала адвокат.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter