МЗС України відреагувало на затримання в Білорусі опозиційного журналіста та волонтера Івашина

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України відреагувало на затримання опозиційного журналіста, волонтера міжнародної спільноти InformNapalm, білоруського громадянина зі статусом закордонного українця Дениса Івашина.

Відповідь на запит ЗМІ щодо нього оприлюднено на офіційному сайті МЗС.

Джерело: rbc.ua

У тексті, зокрема, наголошується на тому, що Івашин допомагав розповідати світові про злочини під час російської агресії проти нашої країни. Тому його затримання викликало занепокоєння МЗС України, як і багатьох українців, які стежили за його журналістською та волонтерською діяльністю.

“Міністерство переконане, що журналістська діяльність не може і не має бути приводом для переслідування. Це затримання викликає особливе занепокоєння на тлі триваючого наступу на свободу слова, життя і здоров’я журналістів у Республіці Білорусь. Ми вимагаємо, щоб розгляд справи Дениса Івашина був прозорим та неупередженим і продовжуємо уважно стежити за кожним подальшим кроком білоруської влади щодо нього”, – йдеться в повідомленні.

Івашина затримали співробітники КДБ та вивезли в невідомому напрямку в Гродні (Білорусь) 12 березня. Пізніше журналіст міжнародної спільноти InformNapalm Роман Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

13 березня дружина журналіста Ольга Івашина уточнила, що його затримали нібито в межах кримінальної справи.

15 березня затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці.

На думку Бурка, такі дії КДБ Білорусі, ймовірно, пов’язані з активною журналістською діяльністю Івашина.

У 2014 році він був активним учасником Революції гідності в Україні, згодом долучився до InformNapalm як OSINT-розслідувач та перекладач. Пізніше став головним редактором білоруськомовної версії ресурсу.

Займався власними розслідуваннями, перекладав на білоруську мову дослідження спільноти про військову агресію Росії проти України тощо.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter