У МВФ кажуть, що для наступного траншу недостатньо прогресу у реформі судочинства

Дата: 17 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародний валютний фонд вітає нещодавнє схвалення законів, спрямованих на посилення судової системи в Україні, але в деяких інших сферах необхідний більший прогрес, для того, щоб завершити перший перегляд програми МВФ.

Про це заявив директор МВФ з комунікацій Джеррі Райс під час брифінгу для преси в четвер, передає “Голос Америки“.

Джеррі Райс

Райс також назвав конструктивними переговори з міністром фінансів України Сергієм Марченком, який перебував минулого тижня у Вашингтоні.

“Згідно з цілями програми, обговорення стосувались посилення стандартів управління Національним банком, вдосконалення законодавчої та регуляторної системи банківського нагляду та роботи з проблемними банками, обговорення дефіциту бюджету, а також відновлення та зміцнення антикорупційної та судової систем, а також політики у сфері енергетики”, – зауважив речник.

Обговорення з українським урядом тривають, запевнив Райс.

Опитані “Голосом Америки” експерти раніше цього місяця зауважували – шанси України отримати наступний транш програми МВФ stand-by стрімко впадуть, якщо урядові не вдасться досягнути домовленості з фондом до кінця липня.

“Як ми знаємо, правління МВФ йде у відпустку у серпні, – зазначала Еліна Рибакова з Міжнародного інституту фінансів, що у Вашингтоні, – а програма завершується в кінці року. Тому, я не певна, що їх зацікавить, якщо вимоги буде виконано восени, бо тоді виникає питання бюджету, а в грудні програма добігає кінця. Можна починати переговори за новою програмою”.

Одним із факторів, що міг затягнути переговори стала відставка низки посадовців Нацбанку цього літа, які звинуватили НБУ у централізації прийнятті рішень.

“Сам масштаб відставок може спонукати МВФ дослідити це питання. Чи це щось нове і значне? Це просто зміна стилю керівництва, чи міняється система стримувань і противаг та сила інституції?”, – зауважував британський аналітик Тімоті Еш з BlueBay Asset Management.

Все ж, Україна може отримати приблизно 2,7 млрд доларів від МВФ вже цієї осені в рамках розподілу Спеціальних прав запозичення (SDR) – програми, покликаної допомогти країнам з економіками, що розвиваються подолати кризу, спричинену пандемією.

Нагадаємо, цього тижня низка народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкти постанов, які блокують підписання закону про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя. Водночас уже відомо, що 20 липня депутати зберуться на позачергове засідання, щоб виправити цю ситуацію. 

Фотографія обкладинки: “Голос Америки”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter