У Мінреінтеграції порадили, як підготуватися до евакуації з дітьми

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Для батьків та опікунів, які збираються евакуюватися разом з дітьми, у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надали поради щодо того, як убезпечити дитину від психологічних травм у момент евакуації й адаптації на новому місці.

Про це йдеться на сторінці відомства. 

Фото: Depositphotos

Так, щоб максимально уникнути стресових ситуацій, слід пояснити дитині, що евакуація – це вимушений захід, який необхідний для того, щоб сім’я перебувала в безпеці. Дорослі мають наголосити на тому, що родина повернеться додому тоді, коли безпекова ситуація стабілізується.

“У дорозі розважайте дитину іграми та відволікайте розмовами, зберігайте і транслюйте власний спокій і впевненість. Домовтеся про правила поведінки, зокрема у небезпечній ситуації дитина повинна виконувати ваші прохання миттєво і без суперечок”, – пояснюють у Мінреінтеграції.

Крім того, безпосередньо перед евакуацією слід сфотографувати дитину. Якщо вона загубиться, то в батьків буде найточніша фотографія, за якою її зможуть якомога швидше впізнати та знайти. 

Також дорослі мають переконатися, що дитина знає своє імʼя та прізвище й імена батьків. Цю інформацію та контактні дані треба записати на аркуш і покласти їй у кишеню. 

“Прибувши в прихисток, поясніть, що це ваше нове тимчасове житло, але скоро ви повернетеся додому”, – додали в міністерстві.

Раніше ZMINA писала, що жителі Донецької, Запорізької та Херсонської областей можуть виїхати безоплатними евакуаційними потягами до центральних і західних регіонів України. 

Щоб евакуюватися та отримати фінансову допомогу від держави, потрібно попередньо зареєструватися в органах місцевого самоврядування. Під час реєстрації на евакуацію потягом слід обов’язково повідомляти, до якої станції планується поїздка.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Наразі лише Бахмут підпадає під критерії застосування такої евакуації. Це рішення ініціював та розробив Координаційний штаб з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Питання захисту життя дітей та їхньої негайної евакуації з особливо небезпечних територій узяла під особистий контроль віцепрем’єрка України Ірина Верещук. Вона зазначила, що це рішення має “спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter