У Мексиці визнали неконституційними закони, які забороняли вживати канабіс повнолітнім удома

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Мексики постановив, що розділи закону про охорону здоров’я країни, які забороняють особисте споживання та вирощування марихуани вдома, є неконституційними.

Про це повідомляє The Guardian.

Верховний суд Мексики. Фото: Wikipedia

Ініціативу підтримали вісім суддів, а троє виступили проти. Відтепер дорослі громадяни Мексики, які бажають вирощувати та споживати власну марихуану, зможуть подати заявку на отримання відповідних дозволів у секретаріаті охорони здоров’я. Кримінальне покарання за зберігання більш ніж п’яти грамів речовини або продаж наркотиків водночас залишається чинним.

До ухвалення рішення мексиканці могли подавати клопотання до судів тільки про надання індивідуальних заборон на вирощування та споживання конопель. У 2015 році Верховний суд Мексики вперше визнав неконституційною абсолютну заборону на використання марихуани. Вона, як вважали судді, порушувала “право на вільний розвиток особистості”. 

Використання марихуани в медичних цілях дозволено в Мексиці з 2017 року, а в березні поточного року заборону з купівлі марихуани в рекреаційних цілях зняли повністю. Влада розраховує, що легалізація підірве діяльність злочинних угруповань, що ведуть наркотичний бізнес. Однак аналітики не поділяють їхньої думки та зазначають, що основний дохід картелям приносить продаж синтетичних наркотиків, викрадення людей та вимагання. 

Нагадаємо, що минулого року Комісія Організації Об’єднаних Націй проголосувала за вилучення марихуани для медичного використання зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн.

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. У квітні 2021-го український уряд частково легалізував медичний канабіс, однак, за словами експертів, наявних проблем цей крок не розв’яже

У 2019 році український суд уперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях, а згодом і в Мін’юсті заговорили про підвищення кримінального порога зберігання наркотиків. У такий спосіб хочуть зменшити кількість в’язнів у тюрмах, де кожен дев’ятий сидить за зберігання заборонених речовин. 

Фотографія обкладинки: brookings.edu

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter