У Мʼянмі журналістку засудили до довічного ув’язнення, звинувативши її у “сприянні тероризму”

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На початку січня у М’янмі засудили до довічного ув’язнення журналістку та режисерку-документалістку Шин Деве. Їй винесли найвищий термін покарання за нібито “сприяння тероризму”. Це найсуворіший термін, який отримували журналісти у М’янмі відтоді, як військова хунта захопила владу в лютому 2021 року. 

Про це повідомили у міжнародній правозахисній організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Шин Деве. Джерело: rsf.org

У жовтні жінку заарештували та обшукали на автобусній станції, коли вона забирала відеодрон, придбаний для зйомок документального фільму. Під час затримання режисерку допитували та, за словами її чоловіка, піддавали тортурам. Під час двох візитів до в’язниці він помічав сліди побиття, зокрема шви на голові та рани на руках.

“Засуджуючи режисерку документальних фільмів до довічного ув’язнення під приводом тероризму, військова хунта показує ступінь свого свавілля та безжалісності. Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на режим М’янми для її звільнення, а також 64 інших журналістів і захисників свободи преси, затриманих у країні”, — сказав очільник Азійсько-Тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

Шин Деве висвітлювала політичні та соціальні проблеми, що стосуються її країни. Раніше вона працювала відеожурналісткою в медіаорганізації Democratic Voice of Burma (DVB), однак згодом розпочала кар’єру режисерки документальних фільмів. Кілька її матеріалів отримали міжнародні нагороди, зокрема короткометражна стрічка 2013 року “Тепер мені 13”.

У RSF нагадали, що невдовзі після перевороту 1 лютого 2021 року військова хунта розпочала політику терору проти журналістів М’янми, опублікувавши “чорний список” заборонених ЗМІ. Відтоді армія вбила чотирьох журналістів: засновника інформаційного агентства Khonumthung Пу Туїдіма, редактора новинного журналу Сай Він Аунга та двох позаштатних фотожурналістів Со Наінга і Айє Кау.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у вересні минулого року у Мʼянмі суд відправив за ґрати фотожурналіста за висвітлення наслідків циклону, через який загинули майже 150 людей. Чоловіка засудили до 20 років ув’язнення з примусовими роботами. 

Нагадаємо, в аналітичній доповіді до Всесвітнього індексу свободи преси від RSF йдеться про те, що один з найгірших у світі режимів для журналістів діє у М’янмі, країна є другою у світі (перше місце посідає Китай) за кількістю ув’язнених журналістів після військового перевороту 2021 року.

М’янма знаходиться на 176-му місці зі 180 в Індексі свободи преси у світі за 2023 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter