У Мʼянмі журналіста відправили до в’язниці на 20 років за висвітлення наслідків циклону

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Мʼянмі, де владу захопила військова хунта, суд відправив за ґрати фотожурналіста за висвітлення наслідків циклону, через який загинули майже 150 людей. Чоловіка засудили до 20 років ув’язнення з примусовими роботами. 

Про це повідомляє The Guardian.

Сай Зав Тайке. Фото: AP

Сай Зав Тайке отримав найсуворіший серед усіх вироків для затриманих журналістів після захоплення влади хунтою у лютому 2021 року. Журналіст працює у виданні Myanmar Now, яке діє підпільно.

Чоловік документував наслідки циклону Мокко, який вбив щонайменше 148 людей у ​​штаті Ракхайн (багато з них представники переслідуваної мусульманської меншини рохінджа) і пошкодив понад 186 тисяч будівель.

Наслідки циклону Мокко у М’янмі. Фото: EPA

Журналісту спочатку висунули звинувачення, яке підпадає під загальну статтю державної зради, а потім звинуватили в наклепі в інтернеті й порушенні закону про боротьбу зі стихійними лихами за нібито поширення неправдивої інформації про циклон.

Головний редактор Myanmar Now заявив, що цей вирок є ще одним свідченням того, що військова хунта ліквідувала свободу преси.

Нагадаємо, в аналітичній доповіді до Всесвітнього індексу свободи преси від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” йдеться про те, що один з найгірших у світі режимів для журналістів діє у М’янмі, країна є другою у світі (перше місце посідає Китай) за кількістю ув’язнених журналістів після військового перевороту 2021 року.

М’янма знаходиться на 176-му місці зі 180 в Індексі свободи преси у світі за 2023 рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter