У листопаді через Путіна загинуло щонайменше 40 кримчан – Кримський епізод

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Кримські правозахисники зафіксували за листопад 2023 року 40 вбитих та двох військовополонених кримчан. Серед них – щонайменше в одному випадку встановлено залучення до бойових дій мобілізованого севастопольця Ігоря Стечишина та призовника-керчанина Едуарда Капустіна.

Про це повідомляє правозахисна ініціатива “Трибунал. Кримський епізод”, проаналізувавши дані з відкритих джерел. 

Серед інших категорій правозахисники встановили, що десятеро кримчан брали участь у бойових діях на добровільній основі, шестеро – за контрактом, ще троє зголосилися в обмін на звільнення з місць позбавлення волі.

Обставини участі у бойових діях на боці російських військ ще 20 убитих та одного військовополоненого їм поки що не вдалося встановити. 

Кримські правозахисники наголошують, що залучення до бойових дій громадян окупованих територій проти своєї держави, згідно з положенням Римського статуту, є воєнним злочином. Участь у бойових діях осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. У правозахисній ініціативі вважають, що непрямою ознакою системного порушення цієї статті також є високий рівень участі у бойових діях кримських добровольців, що може бути результатом масштабної пропаганди добровільного вступу до армії країни-агресора.

Напередодні журналістам видання “Медиазона” та Російської служби BBC за допомогою відкритих джерел вдалося встановити особи 509 загиблих російських військових із Криму та Севастополя, які загинули з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з опублікованим дослідженням, яке посилається на некрологи у ЗМІ, повідомлення в соцмережах родичів загиблих та інші відкриті дані, встановлено факт загибелі 374 військових РФ із Криму. З них 25 були мобілізованими, 35 ув’язненими і 20 перебували у ПВК.

За цими даними, на війні в Україні загинуло 135 російських військових із Севастополя, з яких 7 були мобілізованими, 10 ув’язненими та 6 перебували у ПВК.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя відкрила гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються уникнути незаконної мобілізації до російської армії.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

З питань в’їзду/виїзду та перебування в інших країнах громадянам України в Криму радять звертатися до координаційного центру:

  • за телефонами: +38 (050) 851 82 94 (WhatsApp, Telegram); +38 (063) 576 77 40 (WhatsApp, Telegram);
  • електронною поштою: yardimlashma2022@gmail.com;
  • на фейсбук-сторінку координаційного центру Меджлісу з гуманітарних питань;
  • або телеграм-канал координаційного центру Меджлісу.

Серед іншого мешканці тимчасово окупованого Криму, які в’їхали на територію Казахстану, зможуть отримати необхідні консультації в координаторів:

  • місто Астана: Руслан Маштаков, тел. +7 (701) 812 13 13;
  • місто Алмати: Уріє Курташирова, тел. +7 (777) 757 80 07; Лілія Алімова, тел. +7 (701) 789 06 98.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter