У Києво-Печерській лаврі служителі монастиря не давали працювати журналістам

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Києво-Печерській лаврі 4 листопада виник конфлікт між журналістами “Магнолія-ТБ” та служителями монастиря: останні заважали знімати гасіння пожежі в одному з приміщень монастиря.

Про це повідомляється на сайті ЗМІ.

Митрополит Павло (Лебідь) Російської православної церкви в Україні. Джерело: скриншот відео “Магнолія-ТБ”

Коли журналісти знімали гасіння пожежі, до них підійшов чоловік у рясі, який назвався отцем Арсенієм, й наказав припинити знімання на території монастиря. Потім силоміць забрав у репортера телефон та направився до намісника монастиря митрополита Павла (Лебідя).

Журналіст пішов слідом і попросив віддати телефон, аргументуючи це тим, що ведення прямого ефіру є його професійним обов’язком.

Проте митрополит Павло наказав мобільний не віддавати й начебто обіцяв “надавати по голові” репортеру.

Пізніше отець Арсеній пообіцяв, що віддасть телефон журналістові, проте чи виконав свою обіцянку, “Магнолія-ТБ” у сюжеті про інцидент не повідомила.

У поліції Києва повідомили, що за фактом перешкоджання журналістській діяльності розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Інцидент прокоментувала медіаюристка, адвокатка Людмила Опришко. Вона сказала, що журналісти “Магнолія-ТБ” мали право знімати на території Печерської Лаври.

“Репортери проводили знімання відкрито на вулиці в публічному місці, доступному для мирян. І взагалі перебували на території Лаври тому, що там сталась неординарна подія – пожежа, яку гасили працівники ДСНС”, – уточнила експертка.

За її словами, оскільки вказана територія є власністю держави та належить до Національного Києво-Печерського заповідника, а сама Лавра віднесена до світової спадщини ЮНЕСКО, пожежа щонайменше могла завдати значної шкоди державному майну, а загалом – пошкодити один з найвідоміших об’єктів культурної спадщини України. До того ж ця культова споруда є святим місцем для багатьох мирян і не лише з України.

“Все це говорить про те, що до пожежі на території Лаври існував підвищений суспільний інтерес, а журналісти збирали інформацію для того, щоб всім нам про неї детально розповісти. Вони діяли відповідно до приписів частини 1 статті 25 Закону України “Про інформацію”, частини 1 статті 307 Цивільного кодексу України, а тому перешкоджання їхній законній професійній діяльності має ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, – підсумувала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає суворіше покарання.

Наразі справу щодо чотирьох фігурантів, один з яких – Мецгер, вже направили до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter