У Києві закупили камери, які розпізнаватимуть людей з температурою і передаватимуть дані поліції

Дата: 06 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві комунальне підприємство “Інформатика”, яке адмініструє всі мережі камер у столиці, закупило кількасот відеокамер, які вимірюватимуть температуру тіла, а також розпізнаватимуть обличчя. 

Про це повідомляє “Слідство.Info”.

Закупівлю провели 2 квітня в межах боротьби з поширенням коронавірусу. Столиця отримає 400 відеокамер марки Hikvision так званого термального скринінгу. Вартість одного такого пристрою – 125 тисяч гривень без ПДВ. Загалом сума договору – понад 54 мільйони гривень без ПДВ (майже 65 мільйонів – з ПДВ). 

Камери, які мають встановити продовж 17–25 квітня, передаватимуть дані про людей, зокрема, до Національної поліції, Муніципальної варти та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Камери збиратимуть також статистичну інформацію для департаменту охорони здоров’я КМДА.

“Це дозволить оперативно визначати людей з підвищеною температурою тіла в супермаркетах, аптеках та інших місцях масового скупчення людей. Крім того, функціонал камер включає детекцію облич. Це дасть можливість правоохоронцям фіксувати порушення режиму самоізоляції громадянами, які зобов’язані його дотримуватися”, – зазначив керівник департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської держадміністрації Юрій Назаров.

Нагадаємо, що, за даними Національної поліції, в Україні працює щонайменше 19 тисяч камер відеоспостереження, Утім, як стверджують експерти, вони можуть становити небезпеку, оскільки законодавче підґрунтя для їхнього встановлення, як і механізми надійного захисту отриманої інформації відсутні.  

У Києві ще в липні 2018 року затвердили положення про комплексну систему відеоспостереження. У столиці встановили майже 4 тисячі камер спостереження: 3423 камери в школах, дитячих садках, поліклініках, лікарнях; 33 на об’єктах культури; 306 у центрі міста й на автомобільних мостах через Дніпро.

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter