У Києві відкрили гуманітарний хаб-шелтер для мешканців Луганщини

Дата: 27 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У столиці відкрили хаб-шелтер для переселенців з Луганщини, розрахований на понад 350 осіб. Поселення відбувається на базі гуртожитку Європейського університету. У гуманітарному хабі ВПО можуть отримати безплатні консультації різних спеціалістів, зокрема й психолога, а також отримати продуктові набори.

Про це повідомили очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай та заступниця начальника Лисичанського міської військової адміністрації Оксана Волошина

Фото: 5 канал

Загалом у центрі можуть розміститися до 370 людей, однак наразі там проживає близько 100 осіб. У гуртожитку передбачене поселення людей родинами. Для кожної сімʼї – окрема кімната. 

Крім того, є й спільна дитяча кімната, у якій за дітьми наглядатимуть чергові.

“Чому ми відкрили цей хаб саме у столиці? По-перше, ми через центр зайнятості або через працедавців знаходимо їм роботу. Так, навіть одинока мама, яка виховує 2–3 дітей, зможе залишити дітей у дитячій кімнаті під наглядом чергувальників та піти на роботу”, – пояснила Волошина.

Фото: 5 канал

Відомо, що харчування у гуртожитку безплатне, однак мешканці мають сплачувати комунальні послуги. Попри те, що умови для проживання переселенців задовольняють, більшість прагне повернутися додому. 

Однак очільник обласної ОВА Сергій Гайдай закликав мешканців шелтеру не поспішати повертатися на Луганщину. На одній частині області досі не вщухають бої, а на іншій, деокупованій, високий рівень мінної небезпеки. Також, за словами Гайдая, багато населених пунктів потрощені. 

Фото: 5 канал

“Напевно, Луганщину деокупувати буде найважче серед усіх областей України. Але деокупація вже триває, тому ми вже відкриваємо штаби з різних напрямків – з Донецького та Харківського. Там вже є склади та гуманітарні штаби, а також транспорт, щоб підвозити гуманітарку”, – повідомив він.

Насамкінець Гайдай додав, що людей, які залишилися на території Луганщини, намагаються забезпечити харчами та надати їм допомогу, однак постійно закликають евакуюватися.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня у Києві відкрили центр підтримки переселенців “Наш Краматорськ”. Це вже другий штаб в Україні, де краматорці можуть отримати безоплатну консультацію лікарів та юристів, а також узяти гуманітарні набори та одяг. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter