“Наш Краматорськ” у Києві: як переселенці організували свою спільноту в столиці 

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві відкрили центр підтримки переселенців “Наш Краматорськ”. Це вже другий штаб в Україні, де краматорці можуть отримати безоплатну консультацію лікарів та юристів, а також узяти гуманітарні набори та одяг. 

Про це повідомляє 5 канал. 

Фото: 5 канал

Лише за два тижні роботи центру “Наш Краматорськ” туди звернулися по допомогу понад тисячу людей. Усі вони є вимушеними переселенцями, які покинули свій дім через постійні обстріли. Усі, хто працює в центрі, – це також жителі Краматорська. 

У центрі є дитяча кімната. Коли батьки реєструються, діти тут грають в ігри з вихователькою. А також роблять патріотичні значки для українських захисників.

“Ми тут з ними малюємо, допомагаємо нашим захисникам, підтримуємо їхній бойовий дух, передаємо їм наші вітання, пишемо листи, створюємо значки, займаємося творчістю, щоб діти відволікалися”, – каже педагогиня-організаторка Катерина Коробка.

Тож у штабі вони можуть отримати безкоштовні продуктові набори та одяг, а також пройти обстеження лікарів, психологів та юристів. 

Фото: 5 канал

“Краматорці тут знайомляться, вони обмінюються телефонами й надалі спілкуються, створюючи краматорську спільноту в місті Києві. Ми дуже вдячні Києву за те, що він відчинив свої двері й ставиться до нас добре”, – розповідає завідувачка київського відділення Краматорського територіального центру соціального обслуговування Тетяна Морозова.

Вона також додає, що центр точно працюватиме до кінця зими. Та весь колектив сподівається, що вже навесні вони зможуть повернутися до рідного Краматорська.

Нагадаємо, що 30 червня в Запоріжжі відкрили перший в Україні Центр допомоги врятованим від війни. “Рівний – рівному” – такий принцип сповідують у центрі, адже в колективі переважна більшість – вимушені переселенці з Бердянська, Пологів, Мелітополя, які раніше працювали в соціальній сфері. Крім стаціонарного майданчика, на базі логістичного хабу працюють і мобільні бригади соціально-психологічної підтримки.

Крім того, у вересні в Запоріжжі для жінок-переселенок та їхніх дітей створили безпечний простір. Безоплатні заняття та психологічні тренінги організували волонтери й благодійники для жінок і дітей у Запоріжжі. Активності проводитимуть у новому просторі Women Safe Space, розташованому в обласній бібліотеці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter