У Запоріжжі відкрили перший в Україні Центр допомоги врятованим від війни

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

30 червня в Запоріжжі відкрили Центр допомоги врятованим від війни. Центр створили в Запорізькому логістичному хабі за ініціативи Міністерства з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, підтримки ООН та інших міжнародних партнерів.

Про це повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Фото: Ольга Стефанішина

“Дуже важливо, що перший центр допомоги відкривається в Запоріжжі, яке від початку повномасштабної агресії росії стало хабом для тих, хто тікає від жаху війни. Це місто щодня приймає сотні громадян, які виїхали з зони активних бойових дій чи окупованих територій. Відтак основним пріоритетом було створення умов для надання комплексної допомоги врятованим”, – зазначила під час офіційного відкриття центру Ольга Стефанішина.

“Рівний – рівному” – такий принцип сповідують у центрі, адже в колективі переважна більшість – вимушені переселенці з Бердянська, Поліг, Мелітополя, які раніше працювали в соціальній сфері. Крім стаціонарного майданчика, на базі логістичного хабу працюють і мобільні бригади соціально-психологічної підтримки.

Фото: Ольга Стефанішина

Кожному, хто звернеться до центру, надаватиметься спеціальна “картка клієнта”. За нею можна буде отримувати допомогу в будь-якому регіоні України.

Пластикова картка, що має свій унікальний QR-код. Це означає, що, якщо людина планує переїхати в інше місце, де буде працювати такий саме центр, то спеціалісти цього центру можуть відсканувати QR-код і побачити всю історію роботи з цими клієнтами”, – розповіла Анна Чернова, програмна директорка фонду “Посмішка UA”.

У центрі соціальні працівники, психологи та юристи безоплатно надаватимуть конфіденційну психологічну та правову допомогу. Основний принцип – не допустити повторного травмування потерпілих та забезпечити середовище довіри.

Фото: Ольга Стефанішина

Також відвідувачі зможуть отримати інформацію щодо медичних послуг, гуманітарної допомоги, поселення та соціальних виплат. У складних випадках, зокрема сексуального насильства, спеціалісти центру довгостроково допомагатимуть потерпілим побороти посттравматичний синдром та повернутися до нормального життя. 

Нагадаємо, що постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного з війною, можуть отримати допомогу в реабілітаційному центрі Міжнародної організації з міграції. Для додаткової інформації з питань влаштування до реабілітаційного центру потрібно звертатися на гарячу лінію представництва МОМ в Україні – 527 або 0 800 505 501 (приймання дзвінків щодня з 8:00 до 20:00).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter