У Києві відбулася акція солідарності з жінками Афганістану

Дата: 03 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві, біля Міністерства закордонних справ України відбулася акція солідарності із жінками Афганістану: близько 30 активісток закликали світові уряди негайно вжити заходів для захисту прав афганських жінок і дівчаток.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото: Наталія Адамович

Організатором заходу виступила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Учасники принесли під будівлю МЗС яскравий спортивний інвентар, книги, кольорові парасолі та інші речі, які забороняють використовувати таліби афганським жінкам.

Фото: Наталія Адамович

Наша сьогоднішня акція демонструє те, що українкам і українцям не байдуже, що відбувається із жінками в Афганістані. Повернення до політики обмежень прав жінок  — це повторення трагедії. У 21 столітті, коли більшість країн активно рухається в бік гендерної рівності, в Афганістані ми спостерігаємо значний регрес і просто безглузді для нового часу утиски прав жінок. Ці утиски можуть тільки поглиблюватися без швидких і рішучих дій з боку міжнародної спільноти. Тому час об’єднати зусилля і продемонструвати жінкам Афганістану свою підтримку та міжнародну солідарність”, — розповіла Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Фото: Наталія Адамович

За словами представниці Центру прав людини ZMINA Дінари Касимбекової, елементарні права жінок, як то ходити з відкритим обличчям, читати книжки, займатися спортом, зараз в Афганістані грубо порушуються.

“Сподіваюся, що афганських жінок підтримає вся міжнародна спільнота, бо тільки разом ми – сила”, – сказала вона.

Нагадаємо, що 17 серпня жительки Кабула провели першу акцію протесту за свої права з часу захоплення міста силами “Талібану”.

Основою політичної програми “руху Талібан”, який захопив владу в Афганістані, стали заклики до організації життя в Афганістані на основі норм ісламського права – шаріату – у його радикально традиційних трактуваннях. Серед іншого, жінкам забороняється працювати, лікуватися у лікарів чоловічої статі, з’являтися в громадських місцях з відкритим обличчям і без чоловіка або родича чоловічої статі. Крім того, таліби принципово виступали проти освіти для жінок і часто атакували школи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter