У Києві “приватні детективи” на замовлення шукали людей у державних базах даних та незаконно стежили за ними

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві підозру в протиправному стеженні за громадянами з використанням спеціальних технічних засобів та незаконному здобутті інформації з державних та правоохоронних баз даних повідомили одному з учасників так званої детективної агенції. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Правоохоронці не уточнюють, скільки саме людей входило до угрупування. Нині підозру повідомили лише одному з них, утім, як запевняють слідчі, дії для притягнення до відповідальності всіх учасників групи тривають.

“Детективи” на замовлення незаконно стежили за людьми, а також пропонували отримати інформацію з державних та правоохоронних баз даних.

“Один із “детективів” на замовлення третіх осіб неодноразово замовляв інформацію, яка перебуває у володінні державного підприємства “Національні інформаційні системи”. Своєю чергою, невстановлені особи за грошову винагороду перевіряли потрібних фізичних осіб за наявними базами даних та передавали отриману інформацію “детективу”, – розповідають про схему слідчі. 

Логотип “детективної агенції”. Фото: Офіс генерального прокурора

Залежно від обсягу інформації вартість послуг становила від кількох сотень до тисячі доларів. Дешевше оцінювали, наприклад, лише витяги з баз даних, а от за стеження разом зі складанням досьє на людину “детективи” просили більші суми. У “детективів” був і свій сайт, діяльність якого вже заблокували. 

Санкція інкримінованої підозрюваному статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Невдовзі суд має вирішити, який запобіжний захід йому призначити. 

Нагадаємо, що цього року в Києві затримали майора поліції та його знайомого екссиловика, які за гроші “пробивали” людей у державних базах даних. 

До цього в столиці викрили схему продажу персональних даних українських громадян росіянам. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter