У Києві викрили схему продажу персональних даних українських громадян росіянам

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У столиці кіберфахівці викрили схему продажу персональних даних українських громадян, зокрема, росіянам. Організатори створили спеціалізовану інтернет-платформу і телеграм-бот, де оприлюднювали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, для пошуку “клієнтів” організатори створювали телеграм-канали, пропонуючи придбати “абонемент” на місяць вартістю до 200 доларів, а оплату отримували на криптогаманці. 

За даними правоохоронців, серед потенційних “замовників” таких інтернет-послуг були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців ЗСУ.

У результаті слідчо-оперативних дій правоохоронці затримали організатора злочинної схеми. Ним виявився підприємець з Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та оброблення персональних даних.

До цієї діяльності долучилися двоє киян, які допомагали чоловіку зі створенням і адмініструванням онлайн-сервісів.

Під час обшуків за адресами проживання підозрюваних виявили комп’ютерне обладнання та інші речові докази.

Наразі організатору схеми повідомили про підозру за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (“Несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства”).

Розвʼязується питання щодо обрання фігуранту міри запобіжного заходу і повідомлення про підозру його ймовірним спільникам.

Нагадаємо, що українці зможуть дізнаватися, хто переглядав їхні персональні дані в Державному реєстрі: кожен випадок фіксуватиметься в системі “Трембіта”, а користувачу надходитиме пуш-повідомлення в “Дії” про те, що певний держорган запитував інформацію про нього.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter