Українці через “Дію” зможуть відстежити, хто переглядав їхні персональні дані

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Українці зможуть дізнаватися, хто переглядав їхні персональні дані в Державному реєстрі: кожен випадок фіксуватиметься в системі “Трембіта”, а користувачу надходитиме пуш-повідомлення в “Дії” про те, що певний держорган запитував інформацію про нього.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у фейсбуку.

Він розповів, що уряд ухвалив “революційну постанову” в цій сфері. Йдеться про внесення змін до документа від 8 вересня 2016 року №606 “Деякі питання електронної взаємодії електронних інформаційних ресурсів”. 

Зокрема, як повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук, затверджено Положення про систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, яким визначаються загальні засади функціонування системи “Трембіта”, її функції та принципи роботи, субʼєктний склад, держатель і адміністратор системи та їхні повноваження, а також учасники системи “Трембіта”, оператори та субʼєкти інформаційної взаємодії та їхні повноваження.

Водночас затверджено Порядок під’єднання до системи електронної інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів та Порядок електронної (технічної та інформаційної) взаємодії.

Федоров нагадав, що “Трембіта” – це система, в якій державні реєстри обмінюються даними між собою. Вона працює з 2020 року.

“Завдяки системі ви отримуєте якісні онлайн-послуги в “Дії”. Без черг та збирання купи папірців”, – написав Федоров.

Він подякував міжнародним партнерам з “EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека” та DT4UA “Підтримка ЄС для цифрової трансформації України”, які фінансуються Європейським Союзом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що один з найпопулярніших документів для підприємців – витяг з Єдиного державного реєстру (ЄДР) відтепер можна отримати на порталі “Дія” в кілька кліків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter