У Києві поліція відмовилася відкривати провадження за фактом вандалізму проти фотовиставки про журналістів на війні

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Поліція Києва відмовилася відкрити кримінальне провадження за фактом вандалізму проти фотовиставки про журналістів на війні The War Is Not Over Yet – “Війна ще не закінчилася”.

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на відповідь начальника Подільського управління поліції Юрія Трембіцького.

Пошкоджені стенди виставки. Джерело: Національний музей Революції гідності

У відповіді правоохоронців пояснюється, що під час вивчення матеріалів “ознак кримінального правопорушення не вбачалось”, тож після проведеної перевірки матеріали списані до справи та надана письмова відповідь.

Трембіцький уточнив, що можна подати скаргу на поліцію чи посадову особу та звернутися безпосередньо до суду, якщо є незгода з цим рішенням.

В ІМІ повідомили, що оскаржуватимуть в суді бездіяльність слідчого, яка, на їхню думку, полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

“КПК не передбачає такої стадії, як “перевірка” перед внесенням відомостей до ЄРДР. Ми чітко бачимо наявність ознак злочину в діях поки невстановлених осіб, а тому вимагатимемо проведення належного досудового розслідування”, – наголосив юрист ІМІ Володимир Зеленчук.

Нагадаємо, що співорганізаторами виставки виступили Український ПЕН, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції Гідності, Премія імені Георгія Ґонґадзе, Київський міський центр народної творчості та культурологічних досліджень.

Виставку було відкрито 16 вересня 2023 року в Іллінському сквері в Києві, вона мала тривати до 8 жовтня, проте 2 жовтня партнери помітили на ній пошкодження.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в жовтні минулого року у Києві невідомі пошкодили стенди фотовиставки The War Is Not Over Yet. На стендах залишили написи російською мовою, наприклад, у реченнях про напад Росії на Україну, слово “Росія” замінили на “Америка”, а “Україна” на “Росія”.

Також на портретах вбитих та викрадених росіянами журналістів написали образи, а фрагмент стенда, на якому розповідали про роботу пропагандистської машини РФ на окупованих територіях, перекреслили та написали російською “Брехня”

Вже 6 жовтня ІМІ звернувся до правоохоронних органів щодо вандалізму проти фотовиставки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter