У Києві поліцейські не стали затримувати чоловіка, який погрожував гей-парі ножем

Дата: 04 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Працівник посольства Нідерландів Зорян Кісь і його партнер Тимур Левчук повідомили, що сусід погрожував їм ножем, стоячи під дверима їхньої квартири, через те, що вони ЛГБТ-пара. Поліція, яка прибула на виклик, відмовилася затримувати правопорушника, адже він, нібито, нікому не погрожував, а просто показував ніж.

Про це Зорян Кісь написав на своїй сторінці в фейсбуці.

За словами керівниці стратегічного напряму із захисту правозахисників та громадських активістів Центру прав людини ZMINA Людмили Янкіної, Темур Левчук зателефонував їй ще 23 квітня і розповів, що його партнер Зорян помітив, як у їхньому під’їзді, ймовірно, нелегально продають наркотичні засоби. Чоловік хотів порадитися, до кого можна звертатися в такому випадку, адже вони мали підозру, що наркотики продає їхній сусід, який до того ж агресивно поводиться. Тоді Людмила Янкіна порадила чоловікам охоронну агенцію, а також порекомендувала встановити камери відеоспостереження.

“У суботу 1-го травня, після 22.00 мені пише Тимур і говорить про те, що сусід, який раніше погрожував Зоряну фізичною розправою, коли той заходив до під’їзду перестрів його і почав погрожувати ножем і кричати, що він його “вскриє”. Потім Зорян якимось чином зміг пройти у квартиру, де вони з Тимуром живуть і закритися, щоб бути в безпечному місці. І наступні перемовини тривали вже через зачинені двері”, – розповіла Янкіна.

Зорян Кісь і Тимур Левчук

Потім через двері він мені кричав “ти не мужик, ти навіть не сидів”, “я тобі голову зламаю”, на питання для чого йому ніж, відповів “щоб тебе розкрити”, чим ви там займаєтеся, ви гомофіли“, — так описав інцидент Зорян Кісь у своєму фейсбуці.

За словами Левчука, вони викликали поліцейських. Але коли правоохоронці прибули на місце інциденту, то повідомили, що нічого не збираються робити, адже сусід, нібито, просто показав ніж і нікому не погрожував.

Ми з такою проблемою стикаємося доволі часто, коли жертва переслідування чи жертва нападу, а особливо, якщо це представники ЛГБТ-спільноти, поліція просто не хоче їх захищати і це абсолютно не нормально, бо вони мають обов’язок захищати людину, ким би вона не була. Тим більше якщо їм погрожують ножем і вони не можуть вийти з власної квартири під дверима якої чатує якийсь чоловік з ножем, показує його і розказує, що він з ними зробить. На мою думку, подібна поведінка поліції є ганебною та такою, що не здатна захистити людину в ситуації небезпеки“, – зазначила Янкіна.

Пізно увечері, коли сусід, перестав погрожувати і кудись відлучився, Левчук та Кісь швидко зібралися і поїхали в готель. Паралельно пара почала шукати нове помешкання.

Тепер ми маємо обговорити написання заяви за 161 статтею – це злочини на ґрунті ненависті. Тому що це й чоловік, він погрожував їм не стільки через те, що вони пожалілися, стільки через те, що вони – пара. Тому зараз ми будемо вирішувати, як писати заяву по 161 статті, хто буде їхнім захисником. Взагалі, поліція дуже погано приймає заяви по 161 статті, але це не є нормальним, те що вони взагалі не захотіли нейтралізувати цього чоловіка. І залишили в небезпеці двох людей, яким погрожували ножем. Це я вважаю така професійна недбалість“, – наголосила Людмила Янкіна.

Нагадаємо, у березні 2021 року Європейський суд з прав людини узяв до розгляду спільну скаргу Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” і двох чоловіків, на яких у 2017 році напали в столичному Гідропарку на ґрунті гомофобії. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter