У Києві перукарню розмалювали нацистськими символами через рекламу з темношкірим хлопцем

Дата: 03 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві в районі станції метро “Позняки” перукарню розмалювали популярними серед расистів та неонацистів символами через рекламну вивіску з чорношкірим хлопцем.

Такі дії, ймовірно, стали наслідком публікації фото перукарні у праворадикальному телеграм-каналі “Катарсис”. 

Фото: Праворадикальний телеграм-канал “Катарсис”

Допис про перукарню з’явився у каналі 2 грудня, там виклали фото з підписом: “Київ, Позняки. Традиційні зачіски…” А вже наступного дня тут опублікували інший знімок рекламної афіші перукарні. Невідомі намалювали на ній кельтський хрест та вольфсангель, популярні символи, що їх використовують білі націоналісти, расисти та неонацисти.

Обличчя ж темношкірого хлопця “перефарбували” у білий колір. 

Ганна Гриценко, українська дослідниця ультраправих рухів, каже, що цей випадок є інцидентом ненависті, про що свідчить використання згаданих символів: 

“Кельтським хрестам легітимне місце на кельтських похованнях. В іншому випадку – це символ, який означає расову ненависть. Використовувати кельтський хрест як знак ненависті праворадикальні рухи почали після того, як у різних країнах наклали законодавчі заборони на використання нацистської символіки, зокрема свастики. Це її заміна. Вольфсангель – це старовинний німецький символ, який широко використовувався у геральдиці Третього рейху, і ті його користувачі, які є нашими сучасниками, найімовірніше мають на увазі саме цю відсилку, а не свою приналежність до культури давніх германців”. 

Нагадаємо, що у Дніпрі затримали п’ятьох молодиків, які зранку 29 листопада повалили ханукію  на місцевій Європейській площі. Один з них був вбраний в одяг українського бренду Sva Stone, популярного серед ультраправих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter