У Києві ЛГБТ-людина заявила про побиття поліцейськими

Дата: 12 Червня 2022
A+ A- Підписатися

ЛГБТ-людина Марко Крапка заявилиі Марко використовує щодо себе займенник "вони" про побиття поліцейськими у Києві. 

Про це вони розповіли на власній сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Марка Крапки

Побиття, за словами Марка, трапилось 8 червня о 16:22 в районі Голосіївського парку. Тут вони гуляли, коли під’їхала патрульна машина, з якої вийшли троє правоохоронців. Поліцейські вимагали показати телефон та, як кажуть Марко, намагались вихопити його з рук, погрожуючи та ображаючи.

При цьому правоохоронці не реагували на зауваження та прохання представитись, як того вимагає законі Частина 3 статті 18 Закону України "Про національну поліцію": Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

“Я попросили, перш за все, показати свої посвідчення та дати можливість зафіксувати номери жетонів. У відповідь на мої вимоги — погрози надягнути наручники та “здать СБУ”.

Під час розмови поліцейські, за словами Марка, нецензурно лаялись та не розмовляли українською, чого від них також вимагає закон. Водночас ображали, використовуючи гомофобну лексику:  “Кілька хвилин це була розмова… з питаннями до мене “ти чьто заднєпрівадний?” (на мені був браслет з символікою ЛГБТ+), із заявами, що я сєпар-диверсант, бо в паспорті місце народження — Донецьк, риторикою, що я не киянин, і це не моє місто”. 

Після цього один з поліціянтів скрутив Марка, вибив телефон з рук та силою відвів до канави, де тримав кілька хвилин обличчям до землі, завдаючи ударів.

Ілюстративне зображення Голосіївського парку у Києві. Фото: pryroda.in.ua

За словами Марка, правоохоронці били так, аби не залишати слідів, двічі одягали кайданки, а відпустили тільки після того, як змусили вибачитись. При цьому кривдники порадили Марку зробити висновки та забути цю ситуацію, інакше “буде гірше”:

“А куди ще “гірше”, якщо поліція вже п*здить людей посеред вулиці? За що били? Можна лише гадати. Можливо, не сподобався браслетик з символікою ЛГБТ+. Можливо, не сподобалося донецьке походження і те, що я “нє свой”. Чи просто тому, що дозволили собі “нахабність” відстоювати свої права. Не “за що”, а просто, бо захотіли побити. Місце, де все відбулося — вулиця посеред лісопарку… Вони, мабуть, подумали, що їм тут все дозволено, якщо немає свідків та камер”.

Марко вже звернулись до правників за допомогою.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто

За останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині

Під час повномасштабного російського вторгнення депутати Верховної Ради в першому читанні підтримали законопроєкт, який серед іншого передбачає введення штрафу за образу правоохоронців. Правозахисники критикують цю ініціативу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter