У Києві мітингували проти безкарності за ультраправе насильство до дня пам’яті Маркелова і Бабурової

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Трохи більш ніж десяток людей вийшли на мітинг під стіни Подільського районного управління поліції Києва, вимагаючи притягнути до відповідальності причетних до нападів з боку ультраправих, а також тих поліцейських, які неналежно розслідують такі злочини.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Акція до дня пам’яті Маркелова і Бабурової в Києві (фото: Анастасія Москвичова)

У такий спосіб учасники акції вшановували пам’ять Станіслава Маркелова та Анастасії Бабурової, вбитих у Москві представниками ультраправого угруповання.

Мітингувальники згадали розгін такої демонстрації на Подолі минулого року, коли поліція затримала 13 осіб і склала на них адміністративні протоколи, які суд пізніше визнав неправомірними, а дії поліцейських нині перевіряє ДБР. 

“Нам дуже прикро констатувати, що правоохоронна система не допомагає розв’язувати проблему праворадикального насильства, а часто сама виступає частиною проблеми. Нагадаю, що всі адміністративні протоколи, які були складені, розвалилися в суді, тобто підстави для затримання були абсолютно надуманими”, – зазначив під час свого виступу один з учасників акції, голова ради ГО “Соціальний рух” Віталій Дудін.

Віталій Дудін

Окрім того, говорили про тогорічні інциденти праворадикального насильства, зокрема про погроми й блокування барів та нічних клубів у цьому районі столиці, які ультраправі бездоказово звинувачували в розповсюдженні наркотиків. За словами учасників акції, ці та інші злочини зазвичай не отримують належної реакції з боку органів правопорядку, а деякі громадські формування на зразок Муніципальної варти Києва значною мірою складаються з людей праворадикальних поглядів. Водночас мітингувальники констатували посилення уваги і громадянського суспільства, і влади до згаданих проблем, що відбилося, на їхню думку, зокрема, у відставці керівника Подільського райвідділу Павла Василенка. 

Акція минула мирно.

Відомо, що акції пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, вбитих неонацистами 19 січня 2009 року в Москві, у Києві проводять уже не перший рік. У 2021 році анонсували два таких мітинги, однак жоден з них не відбувся: учасників першого затримали, а другого – не пустили на місце проведення акції.

У 2020-му її провели біля будівлі МЗС у Києві. Тоді підрозділи Нацполіції та Нацгвардії оточили учасників заходу, відділивши їх від кількох десятків ультраправих противників, які, за їхніми словами, прийшли на площу вшанувати пам’ять жертв лівого терору. Згодом правоохоронці склали адміністративні протоколи за дрібне хуліганство на 11 праворадикалів.

У 2018 році представники ультраправої організації “С14” зірвали акцію солідарності. Також тоді поліція неправомірно затримала вісьмох її учасників, а після звільнення з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter