Як учасників акції пам’яті незаконно затримала поліція, а потім “впольовували” ультраправі — свідчення

Дата: 22 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Вісьмох учасників акції вшанування пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, яка проходила 19 січня на Михайлівській площі в Києві, спочатку із порушеннями затримали представники поліції, а після звільнення з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі.

Про це затримані розповіли у коментарях Центру інформації про права людини.

“Нас було восьмеро, ми підійшли до акції з боку поліції, і тут нас сама поліція взяла у кільце. Одразу без попередження почали порпатись у наших кишенях. Мені наказали “Відкривай рюкзак!”. Я намагаюсь зняти рюкзак з плечей, а інший поліцейський кричить “А-ну не сіпайся!” і починає сам ритись у моєму рюкзаку”, — розповів один з затриманих активістів.

За його словами, представники поліції не пояснювали причини обшуку, не представлялись, не показували жодних документів, а просто закинули всіх в автозак. При цьому у всіх затриманих з собою були документи.

“Місць в автозаку на всіх не було. Нас запакували по двоє на одне місце. Спочатку повезли на Прорізну. На Прорізній ми почули, як їм кажуть: “везіть на Герцена”. Відтак, нас повезли на Герцена, 9. Завели у відділок з задньої сторони будівлі”, — повідомляє активіст.

У відділку затриманих змушували підписувати якісь папери, а почувши відмову, починали погрожувати, що “закидають повістками і муситимо ходити до них щодня”.

Також у активіста відібрали балончик, куплений ним для самозахисту.

Інший активіст розказав, як поліцейський намагався переконати його, що обшук під час затримання насправді був поверхневим оглядом. А також, що їхнє затримання було заходом, який мав запобігти конфлікту. І це було не затримання, а запрошення.

При цьому інший поліцейський сказав, що активістів було “доставлено для встановлення особи”.

Активіст надав відео спілкування з поліцією.

За словами затриманих активістів, їх усіх розділили у відділку. Вони перебували там приблизно з 14:30 до 15:30.

Після того, як затриманих активістів відпустили, вони почали йти у бік тролейбусної зупинки по вулиці Багговутівський. Шлях їм перекрили 15 ультраправих молодиків. Активістам вдалось втекти. Коли активісти ховались від ультраправих, вони надіслали Центру інформації про права людини смс: “У нас проблеми, нас знайшли ті, хто був на акції”.

Пізніше активістам вдалось викликати таксі, змінити місце та втекти від “сафарі” на них.

Координаторка проектів Центру інформації про права людини Людмила Янкіна, яка безпосередньо спілкувалась з активістами, занепокоєна тим фактом, що ультраправі знали, в якому відділку поліції знаходяться затримані активісти і по якій вулиці вони будуть йти з відділку. Вона припускає, що цю інформацію ультраправі могли отримати від працівників поліції.

У свою чергу адвокат Сергій Ярошенко, який співпрацює із Центром про права людини, розказав, що о 17:15 зв’язався по телефону з черговою частиною Шевченківського УП ГУНП України в м. Києві. Чергував Володимир Ляхович.

“Я запитав чи є зараз в будівлі поліції будь-які люди затримані на мирній акції він відповів – що ні. Тоді я запитав чи “розібралися з проблемою безпідставно затриманих людей” він відповів, що “розібралися та затриманих не було”. Тоді я повідомив, що люди, яких вони “відпустили”, не є в безпеці і на них полюють невідомі”, — розказав Ярошенко.

Він також зазначив, що, у першу чергу, порушенням з боку поліції є те, що вони не представилися і не повідомили причину затримання активістів.

Нагадаємо, адвокат Станіслав Маркелов і журналістка “Нової газети” Анастасія Бабурова були застрелені вдень 19 січня 2009 року на вулиці Пречистенка в центрі Москви, коли поверталися з прес-конференції.

Адвокат Станіслав Маркелов вів справи, пов’язані з порушенням прав людини співробітниками силових структур в Чечні. Станіслав, зокрема, представляв інтереси родини 18-ти річної чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої, яка була викрадена, зґвалтована, та вбита у березні 2000-го року полковником російської армії Юрієм Будановим. Він також захищав антифашистів. Журналістка Анастасія Бабурова займалася неформальними молодіжними рухами, в тому числі неонацистськими.

19 січня стало днем пам’яті жертв політичного насильства, вчиненого з мотивів національної нетерпимості та ідеологічної ворожнечі. Щорічно в цей день та напередодні правозахисники, активісти, анархісти і просто люди, які виступають проти фашизму, проводять акції. Акції проходять у багатьох містах Росії та світу. Їхнє гасло “Пам’ятати — значить боротися! Небезпека фашизму нікуди не поділася!”. Організатори нагадують, що покарання вбивць Маркелова і Бабурової не вирішило проблеми.

19 січня 2018 року на Софіївській площі зібрались близько 10 учасників акції пам’яті російських правозахисників Бабурової та Маркелова та 50 учасників контр-зібрання. Останні грубо висловлювали незгоду з гаслами акції пам’яті, кинули яйцями в організаторів, та всіляко намагалися зірвати акцію.

При цьому поліція затримала 8 учасників акції пам’яті.

Правозахисна організація “Центр громадянських свобод” вважає дії поліції непрофесійними та упередженими і вимагає провести службове розслідування з цього приводу.

У ЦГС нагадують, що організатори акції повідомили Київську міську державну адміністрацію та Нацполіцію про мету цього зібрання, мирні наміри та основні гасла акції.

Окрім цього, через постійний інтерес до цієї акції ультраправих організацій 18 січня Уповноважена Верховної Ради України Валерія Лутковська звернулася до голови Нацполіції. Офіс Омбудсмана звернув увагу поліції на “необхідність забезпечити безпеку до, під час та після проведення акції, забезпечити достатню кількість особового складу працівників поліції, необхідного для уникнення конфліктів, а також провести необхідну профілактичну роботу”.

Монітори групи громадського спостереження “ОЗОН” зафіксували, що працівники поліції не проводили заходів для забезпечення безпеки учасників акції. Натомість, ще до початку акції вони без пояснення причин незаконно затримували її учасників. Пізніше вони намагалися замаскувати затримання під “запрошення”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter