Правоохоронці не пустили активістів на місце проведення другої акції проти ультраправого насильства

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві поліція перешкодила проведенню ще одного мирного зібрання проти ультраправого насильства. Акція мала відбутися на Михайлівській площі, однак активістів на місце проведення не пустили правоохоронці. 

Про це виданню ZMINA повідомив організатор акції від громадської групи “Червоні”, громадський діяч Володимир Чемерис. 

Володимир Чемерис. Фото: zmina.info

Як розповів Чемерис, учасники акції збиралися поруч з фунікулером біля станції метро “Поштова площа”, щоб звідти піднятися на анонсоване місце проведення – Михайлівську площу. Однак, говорить активіст, зробити це їм завадили правоохоронці:

“Поліція нас не пускала. Акцію ми не скасовували, а вирішили провести в іншому форматі – меншою кількістю людей, оскільки поліція діалогу нас прямо попередила, що на Михайлівській затримуватимуть за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”. Я намагався їм пояснити, що це суперечить Конституції, що вони і так прекрасно знають. Але мені відповіли, що в них є вказівка, постанова Кабміну та доручення МВС так діяти”. 

Представник поліції діалогу зауважив у коментарі виданню ZMINA, що організатори “самі вирішили проводити акцію поруч із фунікулером, бо їм так зручніше”. 

Чемерис додав, що акція продовжиться у форматі онлайн-флешмобу. 

Як раніше повідомляла ZMINA, сьогодні о 9-й ранку на Контрактовій площі мала відбутися перша з двох анонсованих акцій проти ультраправого насильства. Такі події щороку проводять до дня вшанування пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та активіста Станіслава Маркелова, вбитих неонацистами 19 січня 2009 року в Москві.

Утім, учасники ранкової акції навіть не встигли розгорнути плакати: їх почала затримувати поліція. Загалом до відділку доставили 13 людей, а на вимогу пояснити свої дії правоохоронці посилалися на постанову Кабміну № 1236 щодо карантину, яка нібито забороняє мирні зібрання в цей період. Водночас правозахисники неодноразово наголошували, що, згідно з Конституцією України, обмеження свободи зібрань можливе лише за умови запровадження в країні надзвичайного стану. 

Фото: zmina.info

Крім зазначених заходів, сьогодні об 11:00 на Михайлівській площі праворадикальна організація “Традиція і порядок” планувала провести контракцію. Однак вона також не відбулася, хоча прихильники угруповання все ж зібралися на площі окремими групами. Одну з таких груп для огляду зупинили правоохоронці. В результаті вони затримали чоловіка, який нібито мав із собою травматичну зброю. ZMINA чекає підтвердження цієї інформації від речниці Шевченківського управління ГУ НП в Києві. 

“І попри те, що наш захід втратив актуальність, уже бачимо позитивні результати координації між правими. Людей зібралося багато. А втім, ще не вечір, чекайте новин з вуличних фронтів!” – написав у своєму телеграм-каналі лідер “Традиції і порядку” Богдан Ходаковський. 

Фотографія з телеграм-каналу “Ходаковський”

Нагадаємо, що акції пам’яті журналістки Бабурової та правозахисника Маркелова в Києві проводять уже не перший рік. У 2020-му її провели біля будівлі МЗС. Тоді підрозділи Нацполіції та Нацгвардії оточили учасників заходу, відділивши їх від кількох десятків ультраправих противників, які, за їхніми словами, прийшли на площу “вшанувати пам’ять жертв лівого терору”. Згодом правоохоронці склали адміністративні протоколи за дрібне хуліганство на одинадцятьох праворадикалів.

У 2018 році представники ультраправої організації “С14” зірвали акцію солідарності. Також тоді поліція неправомірно затримала вісьмох її учасників, а після звільнення активістів з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter