У Києві ультраправі зірвали акцію пам’яті правозахисників Маркелова і Бабурової (оновлено)

Дата: 19 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У Києві представники ультраправої організації С14 зірвали акцію пам’яті адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, яких неонацисти убили у Москві 19 січня 2009 року.

Про це повідомляє Громадське.

 

Представники С14 прийшли на Михайлівську площу ще до початку акції. Вони називали учасників акції сепаратистами та вигукували образи. В одного з організаторів акції кинули яйце. Активісти побоялися продовжувати акцію з міркувань безпеки.

Як повідомляє Громадське, вісьмох учасників акції затримали. Як повідомила “Громадському радіо” речниця Шевченківського відділу столичної поліції, їх “запросили” до відділку для встановлення їхніх осіб. У головному управлінні столичної поліції також зазначили, що правоохоронці здійснювали на місці публічну охорону.

Організатор акції Володимир Чемерис стверджує, що людей було затримано до початку мітингу. “У Києві на таку акцію нападали українські та російські нацисти у 2016 році. Цього року напали представники ультраправих націоналістичних організацій, зокрема С14, так само були представники російських і білоруських нацистів. Вони діяли абсолютно скоординовано з поліцією. Перед початком акції були затримані вісім людей. Було вилучено мегафон. Поліція не діяла проти нацистів, які агресивно нападали на наш мітинг. Вони кидали сніжки, різні предмети, вигукували у мегафон погрози. Фізичного нападу не було”, – стверджує організатор.

Лідер організації С14 Євген Карась, котрий також був присутній на події, вважає, що акцію організували “колишні друзі ФСБ”. У своєму прямому включенні у Facebook він закликав до насильства проти прихильників лівої ідеології та ображав лайкою організаторів події і загиблих: “На їхню підтримку у Києві виходять недобитки або колишні друзі ФСБ, або хтось і сьогоднішній. Їх дуже мало, тому ми їх не били. Багато хто сказав: я на мирну акцію не прийду. Я буду їм морди бити потім у підворітті. І я їх підтримую”, – сказав він.

Адвокат Станіслав Маркелов вів справи, пов’язані з порушенням прав людини співробітниками силових структур в Чечні, а також захищав антифашистів. Журналістка Анастасія Бабурова займалася неформальними молодіжними рухами, в тому числі неонацистськими.

Ця подія послужила каталізатором консолідації антифашистського руху на всьому пострадянському просторі.

19 січня стало днем пам’яті жертв політичного насильства, вчиненого з мотивів національної нетерпимості та ідеологічної ворожнечі. Щорічно в цей день та напередодні правозахисники, активісти, анархісти і просто люди, які виступають проти фашизму, проводять акції. Акції проходять  у багатьох містах Росії та світу. Їхнє гасло “Пам’ятати – значить боротися! Небезпека фашизму нікуди не поділася!”. Організатори нагадують, що покарання вбивць Маркелова і Бабурової не вирішило проблеми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter