Поліція затримала учасників акції проти ультраправого насильства на Подолі

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція перешкодила проведенню акції в Києві проти ультраправого насильства. За словами представників поліції діалогу, є близько десятка затриманих, їх повезли до Подільського райвідділу.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Акція почалася близько 9-ї ранку, але учасники навіть не встигли розгорнути банери.

Згодом у поліції повідомили, що затримали 13 осіб. На вимогу пояснити свої дії силовики посилаються на постанову про карантин, яка нібито забороняє мирні зібрання. 

Водночас правозахисники неодноразово наголошували, що, згідно з Конституцією України, обмеження свободи зібрань можливе лише за умови запровадження в країні надзвичайного стану. За словами організаторів з “Соціального руху“, під час підготовки до акції вони комунікували з поліцією щодо безпекових питань для учасників, і та їм нічого не казала про заборону збиратись, до якої пізніше апелювала.

Це одна з двох акцій, запланованих сьогодні до дня вшанування пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та активіста Станіслава Маркелова, вбитих неонацистами 19 січня 2009 року в Москві.
 
 

Як зазначають організатори, провести акцію на Подолі вирішили через сплеск останнім часом кількості нападів з боку ультраправих у цьому районі столиці. ZMINA раніше повідомляла про низку інцидентів, що трапилися тут минулого року: побиття юнака 17 грудня поблизу одного із супермаркетів через те, що нападникам здалося, що в того нафарбовані губи, та напад на ще кількох хлопців біля Києво-Могилянської академії 14 грудня.

Окрім того, у вересні 2020-го четверо молодиків порізали руку 16-річному хлопцю через нашивки із символікою метал-гуртів та пентаграмою. 12 червня представники ультраправої організації “Традиція і порядок” напали на двох активісток феміністичних ініціатив, коли дівчата знімали дискримінаційні плакати (наприклад, на одному зображено меч, що розрубує веселковий прапор), які праві розвішували в межах “агітрейду”.
 
Також зафіксовано погрози на адресу ЛГБТ-активістки, яка теж (окремо від першого випадку) знімала ці плакати. Пізніше, 19 червня, низка праворадикальних угруповань, зокрема “Традиція і порядок”, “Національний спротив”, “Фрайкор”, проводили на Подолі ще один “агітаційний рейд”, під час нього трьох неповнолітніх дівчат забризкали сльозогінним газом, запитавши перед тим, чи “належать дівчата до ЛГБТ”.
 
Нагадаємо, що акції пам’яті журналістки Бабурової та активіста Маркелова у Києві проводять вже не перший рік. У 2020-му її провели біля будівлі МЗС в Києві. Тоді підрозділи Нацполіції та Нацгвардії оточили учасників заходу, відділивши їх від кількох десятків ультраправих противників, які, за їхніми словами, прийшли на площу вшанувати пам’ять жертв лівого терору. Згодом правоохоронці склали адміністративні протоколи за дрібне хуліганство на одинадцятьох праворадикалів.

У 2018 році представники ультраправої організації “С14” зірвали акцію солідарності. Також тоді поліція неправомірно затримала вісьмох її учасників, а після звільнення з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter