У Криму жертвами політичних переслідувань стали 11 громадянських журналістів — Крим SOS

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У окупованому росіянами Криму жертвами політичних переслідувань стали 11 громадянських журналістів — кримських татар.

Про це розповів аналітик громадської організації “Крим SOS” Євгеній Ярошенко.

Обшук в Енвера Кроша в селі Ближньогородске, 11 серпня 2022 года. Джерело: “Крымская солидарность”

Він уточнив, що окупанти провели чергову хвиля обшуків, які зазвичай трапляються раз на пів року. За словами експерта, як правило, кримських татар звинувачують у причетності до терористичної організації, а жертвами обшуків та затримань часто стають громадянські журналісти та активісти. 

Так, 11 серпня на території півострова окупанти провели вісім обшуків, шістьох кримських татар затримали за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ “Організація діяльності терористичної організації та участь в діяльності такої організації”.

Серед затриманих — громадянський журналіст Вілен Темер’янов та активіст Енвер Крош. Для них це не перші затримання, уточнив Ярошенко. Проти Темер’янова окупанти вже порушували дві адміністративні справи, одна з яких завершилася кількаденним адмінарештом наприкінці 2021 р. Активіста Кроша росіяни у 2015 році катували електрострумом, у 2018-му — відправили під адміністративний арешт, розповів аналітик “Крим SOS”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 29 квітня 2022 року в Криму співробітники ФСБ викрали активістку, громадянську журналістку Ірину Данілович. До 7 травня її утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги.

Дівчину допитували на поліграфі, обіцяли вивезти до лісу, до Маріуполя, чинили психологічний тиск та годували по один раз на день.

Згодом у її сумці, яку у неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “суд” обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Данілович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, що висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на окупованому півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данілович таврували як “іноземну агентку”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема Репортери без кордонів, закликали Росію негайно звільнити Данілович.

Наприкінці липня журналістка заявила про тиск та побиття з боку співробітників ФСБ.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які кримчан переслідує окупаційна влада на півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter