У Криму окупанти затримали чоловіка за нібито “роботу на агентурну мережу СБУ”

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали чоловіка, якого підозрюють у нібито “роботі на агентурну мережу Служби безпеки України”.

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ, що розповсюдили заяву центру громадських зв’язків ФСБ РФ, пише Крим.Реалії.

Стверджується, що затриманий нібито за грошову винагороду переховав кілька сім-карток підконтрольних РФ операторів мобільного зв’язку.

“Під час чергового сеансу конспіративного зв’язку український куратор дав підозрюваному завдання витягти зі схованки в Сімферополі кілька сім-карток кримських мобільних операторів для їхнього подальшого використання агентурною мережею на території півострова”, – мовиться в повідомленні.

Стосовно нього порушили кримінальну справу за статтю 275.1. Кримінального кодексу Росії  (“Співпраця на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною чи іноземною організацією”). Санкція статті передбачає вісім років позбавлення волі.

Ім’я та прізвище затриманого відсутні, його публічної позиції в цій справі немає.

Напередодні в Кримській правозахисній групі повідомили, що щонайменше 50 громадян України в тимчасово окупованому Криму проходять у відкритих російськими силовиками кримінальних справах про “держзраду” та “шпигунство”.

Раніше “Сибирь.Реалии”, проєкт “Радіо Свобода”, вказав, що після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на незаконно нею окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. За даними проєкту, 2023 року в РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До незаконних “судів” у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та російських судів надійшло щонайменше 88 таких справ, і в 50 з них уже ухвалено обвинувальні вироки. 

У Кримській правозахисній групі пояснюють, що серед політвʼязнів, які були позбавлені волі в Криму, є велика група людей, справи яких об’єднуються тим, що їх звинувачують у шпигунстві, диверсії та тероризмі. Правозахисники називають ці справи так званими справами “українських диверсантів”.

“Серед цих людей є ті, яких звинувачують у шпигунстві й потім за допомогою катувань змушують визнати свою вину, наговорювати на себе. І деякі згоджуються, тому що росіяни підступно обіцяють, що, якщо вони визнають себе не цивільними, а тими, хто належить до ЗСУ чи там СБУ, ГУР тощо, тоді їх швидше обміняють. Звісно, що це все брехня. Вони це роблять для того, щоб зробити статистику і показати в інформаційному полі, що Росія в Криму успішно бореться з українськими диверсантами“, – розповіла “Суспільне Крим” правозахисниця Ірина Сєдова.

У списку кримських правозахисників щонайменше 11 людей, які були викрадені в Запорізькій або Херсонській областях після 24 лютого 2022 року: Артем Баранов, Олександр Новацький, Віталій Расторгуєв, Володимир Кривцун, Олександр Зарівний, Геннадій Ласінський, Сергій Цигіпа, Микола Петровський, Сергій Котов, Ярослав Жук, Ігор Протоковило.

Напередодні голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв повідомив, що його правозахисна організація зіткнулася з декількома проблемами під час документування воєнних злочинів. Зокрема, починаючи з 2023 року родини політв’язнів намагалися приховувати затримання ефесбівцями їхніх близьких. Російські силовики шантажували сім’ї тим, що за мовчання про арешт людини обіцяли її швидко відпустити. Також люди, які співпрацювали з КРЦ, почали сумніватися в доцільності передання інформації про бранців, оскільки багатьох досі не звільнили.

Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Напередодні ZMINA повідомляла, що для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, запрацював електронний сервіс “Ти в Україні”: на ньому розмістили інструкції з безпеки й спротиву та надали доступ до якісного VPN і безпечного браузера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter