У кримського політв’язня Рустема Сейтмеметова стався інфаркт міокарда

Дата: 20 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, кримськотатарського активіста Рустема Сейтмеметова, незаконно засудженого на 13 років позбавлення волі, прооперували після того, як у в’язниці Димитровграда Ульяновської області в нього стався інфаркт міокарда.

Про це повідомила його дружина Зера Сейтмеметова, пише “Кримська солідарність”.

Рустем Сейтмеметов в окупаційному суді (архівне фото). Джерело: Кримська солідарність

Рустему стало погано 15 травня, до цього його перевели на карантин в іншу камеру, де було дуже холодно. Чоловік робив фізичні вправи, щоб зігрітися, але одного разу знепритомнів.

Наглядачі викликали швидку допомогу. Медики спочатку запідозрили, що в нього “підскочив цукор”, проте все ж таки вирішили відвезти до обласного кардіологічного центру.

Вже там Сейтмеметову поставили діагноз інфаркт міокарда та прооперували – провели стентування, тобто розширили суджену судину, щоб кров могла без проблем надходити до серця. 

Після цього чоловіка відвезли до СІЗО-9 Димитровграда, де є тюремна лікарня. За словами Рустема, там йому дали нітрогліцерин та інші пігулки, назв яких він не знає.

У нього взяли кров на аналіз, часто вимірюють тиск, але показники не озвучують. На запитання кримського татарина, чому він не може знати свої ж дані, відповідати відмовляються.

Вечорами в політв’язня бувають невеликі температура та озноб. Пересувається він без сторонньої допомоги.

Рустем Сейтмеметов – фігурант справи “третьої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”. Його затримали 11 березня 2020 року в Бахчисараї. Цього дня співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар та затримали племінників Рустема – Османа та Сейтумера Сейтумерових.

Водночас літнього Енвера Мустафаєва російські силовики відпустили, опитавши як свідка.

Незаконний вирок фігурантам справи 29 жовтня 2021 року ухвалив Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону, звинувативши їх за статтею 205.5 Кримінального кодексу Росії – “Організація та участь у діяльності терористичної організації”.

Чотирьох жителів Криму Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова засудили до 17, 14, 13 та 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму відповідно.

Водночас адвокати обвинувачуваних зазначають, що в матеріалах справи немає жодного доказу того, що ті мали із собою зброю, вибухівку, боєприпаси й планували вчинити теракт та закликали до цього інших.

Всіх чотирьох засуджених визнали політичними в’язнями.

Кримінальні справи “Хізб ут-Тахрір” окупанти почали порушувати в Криму із січня 2015 року. В Росії діяльність організації заборонена, в Україні – ні.

На думку правозахисників “Кримської солідарності”, членів організації переслідують за активну громадянську позицію, публічні акції проти політичних репресій у Криму, критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар до окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в політв’язня Рустема Сейтмеметова впав зір, постійно скаче тиск і через спекотну погоду набрякають ноги – через це чоловік вимушений постійно приймати ліки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter